Počinje ljetno računanje vremena – kazaljke pomičemo sat unaprijed

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 26. ožujka. U 2 sata kazaljke se pomiču jedan sat unaprijed, na 3 sata, objavio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

S početkom ljetnog računanja vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifnih stavki za obračun električne energije. Tako će se od nedjelje 26. ožujka struja obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću od 22 do 8 sati, podsjećaju iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Hrvatski autoklub (HAK) podsjetio je da uvođenjem ljetnog računanja vremena prestaje obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim svjetlima. Na vozilima ipak moraju biti uključena dnevna svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Iako tijekom ‘ljetnog vremena’ zbog ugašenih dnevnih svjetala vozači automobila ne riskiraju novčanu kaznu, policija ih upozorava da dolaskom ljepših vremena dodatno vode računa o biciklistima i motociklistima, koji se s proljećem češće nalaze na cestama.

Kad je riječ ‘ljetnom vremenu’, jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat naprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju jedan sat dulje. Do toga zaključaka stručnjaci su došli analizirajući podatke o primanju pacijenata u bolnice u Michiganu.

Do srčanih udara općenito najviše dolazi ponedjeljkom, vjerojatno zbog stresa uzrokovanog početkom novog radnog tjedna i s time povezanim promjenama u obrascu spavanja, rekao je voditelj istraživanja, kardiolog Amneet Sandhu, piše HRT. 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com