Od petka otežan ulazak građana BiH u zemlje EU

Od petka, 7. travnja, svi državljani BiH koji namjeravaju putovati u zemlje EU mogu očekivati duža zadržavanja nego što je to bio slučaj ranije.

Naime, počinju sustavne provjere na vanjskim granicama Schengena za sve putnike zbog usvojenih amandmana na Zakon o schengenskim granicama, prema kojima zemlje članice Schengenskog prostora imaju obvezu uvođenja pojačanog sustava provjere za sve putnike na svojim graničnim prijelazima, piše Avaz.

Kao što je poznato u dosadašnjoj praksi je bilo dovoljno da službenici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika jednostavnom provjerom putnih dokumenata građana EU.

Ipak, sada će se dokumenti morati provjeriti u sljedećim bazama podataka: Schengenskom sustavu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zlouporabljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Službenici granične policije Slovenije će detaljno provjeravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prijelazu. Ova uredba o sustavnim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Kako bi se izbjegle eventualne neugodnosti, svim putnicima se savjetuje da:

– Provjere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u zadnje dvije godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni. Ovo je potrebno da bi se uvjerili da su podaci o dokumentima točno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka;

– Provjere jesu li njihovi putni dokumenti (osobne iskaznice, putovnice) važeći;

– Provjere informacije o stanju na graničnim prijelazima prije polaska na putovanje;

– Izaberu granične prijelaze s manjom frekvencijom prometa ili da kreću na putovanje u dijelovima dana i tjedna kada su gužve uobičajeno manje;

– Izbjegnu putovanje tijekom vikenda osim ukoliko je rezerviran takav aranžman koji počinje i završava u danima vikenda;

– Budu strpljivi i slijede upute policijskih službenika na graničnim prijelazima i unutar zemlje;

Ove provjere su uvedene u cilju spriječavanja bilo kakvih prijetnji za unutarnju sigurnost i javni red država članica EU-a.

Također, strožije su kontrole za državljane BiH pri ulasku u EU, poput obveze posjedovanja odgovarajućeg novčanog iznosa, od 35 do 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU-a.

Putnici moraju imati putovnice koji vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka. Zabranjeno je prenositi meso, pa ni u sendvičima, i mliječne proizvode. Voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce su dopušteni, ali u ograničenim količinama, piše Večernji list. 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com