Aktivnosti učenika OŠ Zmijavci u projektu Erasmus+

Od Alme Šuto, učitelja savjetnika tehničke kulture i informatike iz Osnovne škole Zmijavci, dobili smo vrlo zanimljive informacije o aktivnostima zmijavačkih učenika u projektu Erasmus plus. Posebno izdvajamo aktivnosti koje će se krajem ovog mjeseca događati u toj školi, ali i po mjestima naše krajine.

Od rujna 2015.g. Osnovna škola Zmijavci je uključena u dvogodišnji Erasmus+ projekt  KA2 – strateška partnerstva pod nazivom Arts Count!.  Cilj projekta je razvijanje komunikacije na stranom jeziku, matematičkih sposobnosti,  ICT vještina,  kreativnosti i poticanje suradnje među partnerima projekta te prihvaćanje različitih kultura. Zadaci  i aktivnosti, kako na razini škola, tako i na zajedničkim  sastancima su koncipirani tako da učenici povezuju umjetnost i matematiku,  koriste ICT tehnologiju i  engleski jezik što utječe na razvijanje matematičkih sposobnosti, ICT vještina, kreativnosti i komunikacije na stranom jeziku. U projektu sudjeluju 4 škole iz 4 zemlje: Francuske, Španjolske, Švedske i  Hrvatske ( naša škola ). Prve EU mobilnosti učitelja i učenika OŠ Zmijavci počele su prošle godine:

Transnacionalni sastanak, sastanak učitelja iz četiri države u studenom 2016.g. u Epernayu, Francuska. Nazočile učiteljice Ivana Rako Vuksan i Alma Šuto. Prvi sastanak učenika i učitelja u ožujku 2016.g. u  Luraci, Španjolska. Nazočili: učenice Josipa Babić Šušnjar, Sunčica Dodig, Antonija Šabić, Katja Šuto i Lana Vuksan te učitelji Ivan Milardović I Nikola Vučemilović. Drugi sastanak učenika i učitelja u svibnju 2016.g. u Halmstadu, Švedska. Nazočili: učenici Jurica Ćapin, Dina Gudelj Ivona Garac, Mia Garac, Iva Milas I Jure Vujević i učiteljice Ines Garac i Alma Šuto. Treći sastanak učitelja i učenika u studenom 2016.g.  u Halmstadu, Švedska.  Nazočili: učenici Mario Biočić, Ivan Gudelj, Matej Kasalo, Dana Matković I Ivana Znaor i učiteljice Kristina Jakić, Dražena Livajić i Ivana Rako Vuksan.  Četvrti sastanak učenika i učitelja u ožujku 2017.g. u Epernayu, Francuska. Nazočili: učenici Antea Gudelj, Luka Šuto, Nikolina Šuto, Ana Todorić I Petra Tolić TE učitelji Nikola Vučemilović i Matea Znaor. Peti sastanak učenika i učitelja će se održati u OŠ Zmijavci od 24. do 28. travnja 2017. kada će OŠ Zmijavci, općinu i Imotsku krajinu posjetiti ukupno 23 učenika i 9 učitelja iz Francuske, Španjolske i Švedske te ravnatelj švedske škole, u cilju razmjene  životnih i obrazovnih iskustava te uvođenja inovativnih pristupa nastavi. Službeni jezik sastanka je engleski pa će se sve planirane aktivnosti održavati na engleskom jeziku.  Učenici će taj tjedan biti smješteni unutar obitelji  naših učenika kako bi iskustveno učili o kulturi i običajima našeg kraja i države, a za učitelje su rezervirani različiti smještajni objekti: apartman, hotel i vila.

“Isplanirali smo i pripremili bogat program aktivnosti za naše goste.  Projektni zadatak, priprema i snimanje filma, kao i još nekoliko radionica koje povezuju matematiku, umjetnost, engleski jezik i ICT tehnologiju raditi će se u školi i oko škole, a predviđeno vrijeme trajanja je dva dana. Sve ostale aktivnosti u sklopu Erasmus+ tjedna povezane su s posjetom  kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti našeg kraja.  Neke od  planiranih aktivnosti izvan škole su: Obilazak arheoloških lokaliteta na Dikovači i Bublinu uz stručno vodstvo učitelja povijesti Josipa Jonjića sa zanimljivom radionicom za učenike „Potraga za blagom“ gdje će učenici gosti i domaćini tražiti „blago“ prema matematičkim uputama. Posjet Zavičajnom muzeju  Imotskog gdje su planirane dvije radionice za učenike, kojima je cilj povezivanje umjetnosti i matematike, ali i upoznavanje s kulturnim i povijesnim nasljeđem našeg kraja uz stručno vodstvo kustosa Zavičajnog Muzeja Imotski Branimira Leke i učitelja iz OŠ Zmijavci, u suradnji sa ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Ankicom Jukić i kustosom Zavičajnog muzeja Imotski Branimirom Lekom. Obilazak Modrog i Crvenog  jezera, Topane i grada Imotskog, kao i druge zanimljive aktivnosti”, reče nam Alma Šuto.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com