Od danas duža čekanja na graničnim prijelazima

Iz HAK-a poručuju kako su od danas u primjeni sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije gdje se provode granične kontrole, uključujući i nad građanima Europske unije.
Dosad su granične kontrole bile brze i jednostavnije, no od danas nas očekuju vrlo detaljne provjere u raznim bazama podataka. Granična policija detaljno će provjeravati svaku putnu ispravu i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provjere vrijeme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima bit će produženo.
Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati osobito tijekom blagdana, praznika i turističke sezone. Kako bismo izbjegli neugodnosti i probleme na granicama savjetuje se sljedeće:
  • provjerite sve dokumente, osobito ukoliko su tijekom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni;
  • provjerite vrijede li vam putni dokumenti (osobna iskaznica ili putovnica);
  • prije putovanja provjerite stanje na graničnim prijelazima;
  • izaberite granične prijelaze na kojima je manja gužva ili putujte u vrijeme kad se ne očekuje gužva;
  • izbjegavajte putovanje tijekom vikenda; budite strpljivi i slijedite upute granične policije.


Iako će policija na graničnim prijelazima između članica EU s obje strane osigurati dovoljan broj policijskih službenika za obavljanje granične kontrole i provođenje sustavnih provjera, pretpostavlja se da neće biti moguće izbjeći duža čekanja zbog čega mole za razumijevanje i strpljenje.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com