Katolici danas obilježavaju Veliki petak

Katolici danas obilježavaju Veliki petak, dan Isusove muke i smrti. Slavi se u Velikom tjednu, a s Velikim četvrtkom, Velikom subotom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje.

Veliki petak jedini je dan u godini u kojem nema euharistijskoga slavlja. Ne zvone crkvena zvona, oltar je bez križa, oltarnika, svijeća ili cvijeća kako bi se što bolje istaknula Isusova muka i smrt.

Vjernici dolaze u crkvu kako bi razmišljali o Isusovoj žrtvi, a preko obreda doživjet će liturgiju riječi, klanjanje križu i pričest. Veliki petak dan je u kojem Katolička crkva od vjernika traži post i nemrs, piše HRT.

Zbog tradicionalnih procesija Križnog puta promet će biti usporen na širem području Imotske krajine.

Večeras od 20:30 sati promet će biti zatvoren za sva vozila na području grada od crkve Sv. Franje, ulicom Vladimira Nazora, Ante Starčevića, Šetališta Stjepana Radića i Trga dr. Franje Tuđmana prema župnoj crkvi.

S obzirom da posebno za vrijeme blagdana velik broj ljudi putuje u Bosnu i Hercegovinu i obrnuto, obavještavamo kako će danas, u vremenskom intervalu od 13:30 do 17 sati u potpunosti biti obustavljen promet na dijelu magistralne ceste M-6 od kapelice Sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi, općina Grude, do nove crkve u Gorici, općina Grude.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com