„Sigurno na dva kotača“

S obzirom na dolazak ljepših vremena već sada, a posebno početkom turističke sezone, na cestama PU Splitsko-dalmatinske pojavljuje se velik broj vozača motocikala i mopeda.

U odnosu na motocikle i mopede za prva tri mjeseca u ovoj godini bilježimo ukupno 47 prometnih nesreća, dok je u istom razdoblju 2016. godine evidentirano 38 prometnih nesreća. U prva tri mjeseca ove godine u prometnim nesrećama s motociklima i mopedima nije bilo smrtno stradalih osoba. Ukupno su ozlijeđene 33 osobe, od čega jedanaest teže, dok je prošle godine u istom razdoblju ukupno ozlijeđeno 27 osoba.

Zbog povoljnih vremenskih uvjeta za očekivati je u narednom razdoblju velik broj vozila ove kategorije na prometnicama.

Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost ove kategorije sudionika u prometu, upozoravamo vlasnike i vozače motocikala i mopeda da:

1. provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, a što podrazumijeva: 

– provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima,

– provjere ispravnost zaštitne opreme,

– provjere tlak u gumama.

2. prije vožnje mopedom ili motociklom na kolniku:

  • očiste vizir, koriste homologiranu zaštitnu kacigu na glavu uredno pričvršćenu (zakopčanu),
  • upale dnevno ili kratko svjetlo,
  • koriste zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),
  • ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga, kao i za vrijeme nepovoljnih vremenskih prilika, neka odgode vožnju motocikla
  • ako voze u skupini, da voze jedan iza drugoga,
  • prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti
  • izbjegavaju vožnju na dijelovima kolnika na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima i asfaltnim površinama,
  • ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže uoče),
  • da u prometu budu odgovorni sudionici i da imaju u vidu kako uz pješake spadaju u skupinu najugroženijih sudionika u prometu.

Posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede, odnosno apeliramo na roditelje da prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

Također, skrećemo pozornost i ostalim sudionicima u prometu na pojačanu prisutnost motocikla i mopeda u prometu i na povećani oprez, posebno za vrijeme vožnje u naseljenim mjestima, prenosi PU Splitsko-dalmatinska.

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com