Zmijavci: Roštiljada za goste iz Francuske, Španjolske i Švedske

U utorak poslijepodne   ispred Osnovne škole u Zmijavcima organizirana je zanimljiva roštilijada,uz bogatu kulinarsku ponudu toga lijepog mjesta Imotske krajine.Razlog više nego zanimljiv.Učenicima I nastavnicima te male škole u goste su  pristigli učenici I nastavnici iz nekoliko velikih Europskih  zemalja.

Doček u pravom domaćinskom stilu. Naime,učenici I nastavnici  Osnovna škole Zmijavci, svoja iskustva razmjenjuju sa učenicima I njihovim voditeljima u nekoliko zemalja Europe u sklopu dvogodišnjeg Erasmus+ projekt  KA2 – strateška partnerstva pod nazivom Arts Count!.

Cilj projekta je razvijanje komunikacije na stranom jeziku, matematičkih sposobnosti,  ICT vještina,  kreativnosti i poticanje suradnje među partnerima projekta te prihvaćanje različitih kultura. Zadaci  i aktivnosti, kako na razini škola, tako i na zajedničkim  sastancima su koncipirani tako da učenici povezuju umjetnost i matematiku,  koriste ICT tehnologiju i  engleski jezik što utječe na razvijanje matematičkih sposobnosti , ICT vještina, kreativnosti i komunikacije na stranom jeziku.

U sklopu toga korisnog projekta u Zmijavce su pristigla  23 učenika i 9 učitelja iz Francuske, Španjolske i Švedske te ravnatelj švedske škole, u cilju razmjene  životnih i obrazovnih iskustava te uvođenja inovativnih pristupa nastavi. Službeni jezik sastanka je engleski pa  se sve planirane aktivnosti održavaju na engleskom jeziku.  Učenici  koji su pristigli u Zmijavce smješteni  su unutar obitelji   učenika kako bi iskustveno učili o kulturi i običajima našeg kraja i države.

 -Isplanirali smo i pripremili bogat program aktivnosti za naše goste.  Projektni zadatak, priprema i snimanje filma, kao i još nekoliko radionica koje povezuju matematiku, umjetnost, engleski jezik i ICT tehnologiju raditi će se u školi i oko škole. Sve ostale aktivnosti u sklopu Erasmus+ tjedna povezane su s posjetom  kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti a dakako da je i gastro ponuda jedna od bogatih tradicija našega kraja, istaknula nam je prof.Alma Šuto iz OŠ Zmijavci.

Ovo je predivno, ovakav doček je izvan svih očekivanja u jednom dahu kazali su nam prof. engleskog jezika Isa Memiti i Tina Trošić iz švedskog grada Halmstadea.Isa korijene vuče  sa Kosova, a Tinini roditelji  su iz Pirovca,no već godinama žive i rade u Švedskoj.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com