Prva imotska knjižnica na otvorenom

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića iz Ciste Velike jedna je  od najurednijih škola naše županije.Svjedoči to  konstantna urednost njenih učenika u oplemenjivanju sadržaja  oko i u školu,koji služe za edukaciju,ali lijepo ih je i gledati.Nije stoga ni čudo da je ta škola prije nekoliko godina dobila i prestižnu nagradu za najbolji školski vrt od svih osnovnih škola u Hrvatskoj.I ponovo su  nastavnici i učenici škole najnovijim projektom oduševili.Naime, uz prigodnu svečanost u njihovom vrtu ispred  škole otvorena je zanimljiva čitaonica na otvorenom.Knjige u  prostorima izdubljenih u deblu drveta, zaštićena malim prozorčićima.U svako doba dana i noći i učenici,ali i putnici namjernici mogu stati, uzeti knjigu,sjesti u vrt i čitati.Lijepo, nema što.

-Svečano smo otvorili očekivanu i vrlo zanimljivu knjižnicu u školskom vrtu kojoj su glavne odlike što je izrađena od stabala i napunjena darovanim knjigama. Taj vrijedan projekt „Drvo znanja“ osmislila je Ivana Živaljić, učiteljica njemačkog jezika te škole, a financirala ga je Zaklada Kajo Dadić. Cilj projekta je osvješćivanje djece i mladih za svakodnevnim čitanjem knjiga koje nisu samo lektira. Također je bilo važno da to ne ostane na razini škole, s učiteljima i roditeljima, već da se uključi lokalna zajednica i šira javnost. U ovome projektu uvelike su svojim radom, podrškom i susretljivošću pomogli štićenici Zajednice Susret – Terapijski centar Cista Velika, djelatnici Hrvatskih šuma, promotori i nakladničke kuće Ljevak, Školska knjiga, Alfa, Profil-Klett, udruga Pričigin kao i svi djelatnici škole,izjavila nam je prof.Ivana Balić jedna od koordinatora cijele akcije.

Svečano otvaranje jedinstvene čitaonice na otvorenom nije omela ni kiša te su učenici izveli kratki igrokaz „Zvono za buđenje prošlosti“.Tim igrokazom oživjeli su nekoliko važnih hrvatskih književnika ,te simbolično posložili knjige  svojih autora u police .Samim tim činom podsjetili su brojne i učenike, svoje nastavnike,ali i svoje sumještane  na važnost čitanja u svakodnevnom životu.

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com