Pripreme za komemoraciju u Trstenom

Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku ozbiljno se priprema za obilježavanje dviju značajnih obljetnica, 25-tu od oslobođenja Golubova kamena i 20- tu od podizanja spomenika poginulim Imoćanima na Južnom bojištu.

Pokazano herojstvo i veličina žrtve koju su dali sinovi Imotske krajine tijekom Domovinskog rata u obrani Grada i konačnom oslobađanju dubrovačkog područja  obvezuje svih nas na trajno sjećanje i poštovanje . Preko 5000 Imoćana od 1991 do kraja 1995. godine sudjelovalo je u borbama na Južnom bojištu. Njih trideset i šest poginulo je, a više od 100 ranjeno. Iza poginulih ostalo je 26-ro djece i 13 udovica.  Riječ je uglavnom o braniteljima pripadnicima 115-te Imotske brigade HV-e  i  3. Bojne  4. brigade HV-e.

Podsjetimo, prošlo je 25 godina od prvih pogibija. A kao da je bilo jučer!  Te tužne uspomene  čine nam se stalno svježima. Spomenikom u Trstenom  s popisom 36 poginulih Imotskih branitelja, podignutim 1997-e zajedničkim zalaganjem Zavičajnog kluba Imoćana i mještana Trstenoga, željeli smo i želimo simbolički podsjećati na golemo djelo i žrtvu svih Njih.Program obilježavanja  počinje  2. srpnja 2017. g.  u 11,30 sati u Trstenome okupljanjem kod spomenika (državna himna, pozdravne riječi, polaganje vijenaca/cvijeća, paljenje svijeća,  molitva Odrješenja) i nastavlja služenjem Svete mise zadušnice oko 12,15 sati u mjesnoj crkvi Svetoga Vida. Čast da u ovim jubilarnim obljetnicama predvodi  Koncelebriranu svetu misu ima župnik i samostanski vikar Imotskoga  fra Zoran Kutleša. Za one koji ne znaju riječ je o svećeniku koji u odnosnim komemoracijama Trstenoga  sudjeluje svake godine i čiji brat je poginuo upravo na Golubovom kamenu  2. srpnja 1992.godine. Odrješenje kod spomenika predvodit će fra Kristian Stipanović, dekan Imotskog dekanata. Cjeloviti komemorativno molitveni susret pratit će Klapa Stina, koja inače djeluje u sklopu Župne zajednice Kraljice neba i zemlje u Pločama,izjavio nam je  u ime Zavičajnog kluba predsjednik Žrtvoslovne sekcije Živko Tolić.

Spomenimo da je organizator komemoracija Zavičajni klub Imoćana,a suorganizatori Grad Dubrovnik i Župni ured Trsteno

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com