Danas započinju jubilarni 20. “Glumci u Zagvozdu”

Izložbama „Vino, boje i oblici Zlatne doline“ te „Pređi u spomen“ danas se svečano otvaraju 20. jubilarni „Glumci u Zagvozdu“, s početkom u 20:30 sati. Otvorenju će nazočiti i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

“Pređi u spomen” autorski je projekt umjetnice Jagode Buić osmišljen kao sklop izložbe i večeri sjećanja na velikog hrvatskog glumca Predraga “Pređe” Vušovića. Izložba je realizirana u suradnji Društva za kulturnu suradnju PERUN i Dubrovačkih ljetnih igara. Prvi put je postavljena u palači Sponza u Dubrovniku na programu 67. Dubrovačkih ljetnih igara te u rujnu 2016. u Galeriji Solidarnosti u Kotoru.

“Vino, boje i oblici Zlatne doline”

U gotovo svim kulturama i religijama vino je radost koju bogovi dijele s ljudima prožimajući osjećajem besmrtnosti njihovu prolaznost. Zato je vino piće bogova kojega piju ljudi kako bi u svakom gutljaju kapljicama vječnosti okrijepili trenutke kratkoga života. Zacijelo zato i govorimo, a i utječemo se Grčkoj i njezinoj kulturi u neizrecivoj čežnji za tim razdobljem radosnog djetinjstva ljudske povijesti kada je čovjek čvrsto koračao zemljom nogama bogova i pio vino kao nebeski napitak. U svim stihovima, slikama i skulpturama, u arhitektonskim zdanjima, u filozofiji i glazbi, svugdje čitamo, vidimo i čujemo da su bogovi živjeli s ljudima zajedno stvarajući duhovne vrijednosti na kojima je izgrađena naša europska kuća, njezina humanistička načela i svekolika uljudba. Iz svega i svugdje razvidno je da je božansko i ljudsko proželo nebo i zemlju stvaralačkim duhom, i da su iz jednog pehara u bratskom zajedništvu pili isto vino – i bog, i čovjek.

Susreti će trajati do subote, 12. kolovoza, a pripremljen je bogat kulturno – umjetnički program.

glumciuzagvozdu.hr

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com