Noćnim usponom na Biokovo obilježena 90. obljetnica HPD-a Imotski

Davne 1927. godine Imoćani su osnovali svoje planinarsko društvo. Blizina Biokova, pa i planina susjedne Bosne i Hercegovine, ljubav za prirodom i rekreacijom privukla je tada velik

broj  njih da su priključe u društvo. I danas neke nove mlade generacije  još uvijek i to vrijedno i radno održavaju društvo, čiji su članovi do sada bili na mnogim vrhovima planina diljem svijeta.

Devedesetu obljetnicu postojanja svoga društva proslavili su na vrlo lijep način, noćnim usponom na Biokovski vrh Sveti Jure. Okupilo se u subotu u pola noći šezdesetak imotskih planinara, njihovih prijatelja iz desetak planinarskih društava   Hrvatske, Bosne i Hercegovine, rekreativaca, čak i petnaestak pripadnica ljepšeg spola, u zaseoku Milići u Zagvozdu. I kada je glavni vodič Veljko Ujević  točno u pola sata iza ponoći najavio uspon, planinari su krenuli.

-Nikada veća grupa organizirano nije krenula iz Milića koliko ja pamtim, put  najvećeg Biokovskog vrha, što je još više dalo draž samom usponu, ali i proslavi naše značajne obljetnice. Vrijeme je bilo baš pogodno za uspon toplo, no kada smo točno u 4,30 sati izjutra  došli na sam vrh, temperatura je bila plus devet stupnjeva. Upravo za osvježiti se. Inače, uspon je prošao u najboljem redu. No doživjeti zoru i izlazak sunca na našem Biokovu je fascinantno pa preporučujem planinarima da češće organizirano krenu na ovakve noćne uspone, izjavio nam je Branimir Jukić poznati planinar i speleoronilac.

Slavlje imotskih planinara nastavljeno je  veselim druženjem  u planinarskoj kući „Pod svetim Jurom“.

Foto: Brane Jukić PD Imotski

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com