Sjećanje na imotske branitelje poginule na Južnom bojištu

U povodu 25-te obljetnice oslobođenja  Golubova kamena i 20- te obljetnice  od podizanja spomenika poginulim Imoćanima na Južnom bojištu, jučer je u Trstenom održana prigodna komemoracija.

Pokazano herojstvo i veličina žrtve koju su dali sinovi Imotske krajine tijekom Domovinskog rata u obrani Dubrovnika i konačnom oslobađanju dubrovačkog područja obvezuje svih nas na trajno sjećanje i poštovanje. Preko 5.000 Imoćana od 1991. do kraja 1995. godine sudjelovalo je u borbama na Južnom bojištu. Njih trideset i šest poginulo je, a više od 100 ranjeno. Iza poginulih ostalo je 26-ro djece i 13 udovica. Riječ je uglavnom o braniteljima pripadnicima 115-te Imotske brigade HV-e  i  3. Bojne  4. brigade HV-e, istaknuto je na komemoraciji.

U ime ministra obrane generala Damira Krstičevića nazočio je njegov izaslanik pukovnik  Ivan Mršić. Iz Imotskog i Imotske krajine u Trsteno su stigli brojni sudionici ratnih operacija iz Treće Imotske bojne, 115. brigade HV-a, članovi i vodstvo roditelja poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici imotske lokalne samouprave predvođeni gradonačelnikom Ivanom Budalićem. U ime Županije u Trsteno su došli i dožupani Ante Šošić i Luka Brčić. Također iz Dubrovnika su pristigli članovi i vodstvo Zavičajnog kluba Imoćana, predstavnici grada Dubrovnika, Županije te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Komemoracija je započela okupljanjem kod spomenika državnom himnom, pozdravnim riječima te polaganjem vijenaca na spomenik poginulim Imoćanima, a nakon toga  služena je sveta misa zadušnica  koju je predvodio samostanski vikar Imotskog  fra Zoran Kutleša, svećenik  koji u komemoracijama Trstenoga  sudjeluje svake godine i čiji brat je poginuo upravo na Golubovom kamenu  2. srpnja 1992. godine. Odrješenje kod spomenika predvodio je fra Kristijan Stipanović, dekan Imotskog dekanata. Cjeloviti komemorativno molitveni susret pratili su Klapa Stina, koja inače djeluje u sklopu Župne zajednice Kraljice neba i zemlje u Pločama.

Poslije svete mise na zajedničkom ručku obnovljena su sjećanja na događaje vezane uz ove značajne obljetnice. Organizator ovog okupljanja i cijelog programa je Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku i neumorni Imoćanin Živko Tolić.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com