Započinju 41. “Imotska sila”

Danas se svečano otvaraju 41. “Imotska sila” predstavom “Buža” u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split, u kino dvorani u Imotskom, s početkom u 21 sat. 

Buža, gorka komedija Živka Jeličića, duhovita je priča o dvojici susjeda kojima međusobni sukob i netrpeljivost postaje gotovo isključiva životna preokupacija.

Redatelj Zoran Mužić uloge je povjerio glumačkom kvartetu koji čine Joško Ševo, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov i Ksenija Prohaska.

Živko Jeličić, splitski i hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Bužu je prvotno napisao kao farsu, a potom kao scenarij za televizijski film koji je prikazan 1988. u režiji Vanče Kljakovića. Dva susjeda (Vito i Pere) zbog svakojakih tužbi i protutužbi stalno se povlače po sudu. Kad prilikom pokušaja postavljanja utičnice za struju bude probijen zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje pravi mali rat… Istovremeno duhovita i mračna Buža nije uzdizanje stereotipa o vedrom mediteranskom duhu, o ljudima koji životne nedaće svladavaju pjesmom i šalom, već groteska o tom mitologiziranom identitetu čiji je, u viziji Jeličića i Mužića, glavni sadržaj netrpeljivost do te mjere da sama ta netrpeljivost postaje identitet. Protagonisti Buže silno se mrze, podbadaju i podvaljuju jedan drugome, no kako su jači na riječima nego na djelima te njihove slabosti izazivaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane.

Autorski tim osim redatelja Zorana Mužića čine scenografkinja Dinka Jeričević, skladatelj scenske glazbe Mate Matišić, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin te oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Tomislav Luetić, piše HNK Split.

U slučaju vremenskih neprilika, svi programi planirani na otvorenom bit će prebačeni u kino dvoranu.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com