Najstarija sportsko-rekreacijska udruga u gradu Imotskom

Hrvatsko planinarsko društvo „IMOTSKI“ osnovano je 5. srpnja 1927. godine i jedno je od najstarijih planinarskih društava u Dalmaciji. Društvo je osnovano kao podružnica Hrvatskog planinarskog društva pod imenom „BIOKOVO“ Imotski.
Prvi Predsjednik bio je Vido Petričević, a tajnik Ljubo Tripalo. Za blagajnika je izabran Grunislav Bitanga, a upravni odbor još su sačinjavali Lj. Vučemilović i V. Polferov. Na žalost, Društvo nije bilo dugog vijeka pa ubrzo prestaje s organiziranom aktivnošću, već 1928. godine, ali članovi Društva samostalno ili u grupama i dalje pohode planine u bližoj okolici posebno Biokovo. Ante Jelavić kod Matice HPD-a u Zagrebu 1935. godine ponovo pokreće inicijativu za oživljavanje Društva, ali je ono osnovano tek 3. lipnja 1938. godine reorganizirano i s novim imenom HPD „IMOTSKA JEZERA“, jer ime “Biokovo” je u međuvremenu preuzelo novoosnovano planinarsko društvo u Makarskoj. Prema podatcima pok. dr. Veljka Vukovića jednog od osnivača Društva, članstvo je redovito organiziralo izlete u okolicu Imotskog, na Biokovo i Zavelim. Sudjelovali su u pošumljavanju goleti između Crvenog i Modrog jezera, park šume Gaj i ekološkim akcijama koje je organiziralo ekološko društvo “Lipa“. Moramo istaknuti da se grupa Imotskih planinara predvođena pok. Pjerkom Penovićem uspela na Triglav 14. kolovoza 1933. godine, što je u to doba među planinarima bilo iznimno dostignuće. Početkom Drugog svjetskog rata gasi se svaki rad Društva. Na žalost, do danas nismo pronašli nikakvih pisanih tragova o djelovanju Društva osim nekoliko fotografija iz privatnih zbirki dr. Veljka Vukovića, Pjerka Penovića i Mile Delića.
Sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća u Imotskom se javljaju dvije grupe ljubitelja prirode, izletnika i špiljara. Grupa izletnika okupljala se oko Petra Vlajčića, a pohodili su planine u okolici Imotskog i susjedne BiH. Druga grupa uglavnom je špiljarila po okolici, sačinjena mahom od imotskih izviđača. Predvodio ih je pok. Davorko Barbir, student arhitekture, naš poznati slikar imotskih veduta i strastveni špiljar. Početkom osamdesetih godina na inicijativu Joška Vukosava koji je kao student bio član PK „Split“ i kasnije PD „Mosor“, grupe se sastaju i organiziraju nekoliko zajedničkih planinarskih tura, izleta i špiljarskih istraživanja. To je bio temelj za organizirano djelovanje obiju grupa. Nedugo zatim javila se ideja o osnivanju planinarskog društva. U početku je postojala ideja o osnivanju sekcije pri PD „MOSOR“, ali je ona ubrzo odbačena.
Tijekom 1983. godine vrše se pripreme za osnivačku Skupštinu novog planinarskog društva. Administrativne poslove riješio je Petar Vlajčić, a prof. geografije Jozo Ćosić animira učenike SŠC „dr. Mate Ujevića“ vodeći ih na Kaoce u Biokovu. Osnivačka skupština PD „IMOTSKI“ održana je 9. prosinca 1983. godine. Za predsjednika je izabran prof. Jozo Ćosić, tajnika Joško Vukosav, a za blagajnicu Željka Ćosić. Predsjednik nadzornog odbora bio je Ivan Brečić „Učo“, a predsjednik suda časti Petar Vlajčić.
Do početka Domovinskog rata članovi Društva pohodili su većinu Hrvatskih planina, a i mnoge planine susjednih država. Redovito su sudjelovali na svim većim planinarskim skupovima. Pohodili su razne specijalizirane planinarske tečajeve i škole, a i sami smo organizirali i visokogorske ture u Alpe. Pohodili smo mnoga visoka svjetska gorja, a između ostaloga dva puta smo osvojili krov Europe Mont Blanc, Grossglockner i Marmoladu u Dolomitima. Popeli smo Pic Berninu, Musalu i Olimp, a penjali smo i na Matterhorn, Monte Rosu, Aconcaqu u Andama, Ararat, Damavand i Elbrus na Kavkazu. Društvo je pred Domovinski rat brojilo 176 članova, mahom mladeži. Početkom Domovinskog rata rad Društva je stagnirao, ponajviše iz razloga što je nekolicina članova Društva stupila u obranu domovine, tj. u Hrvatsku vojsku i policiju.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com