Imoćanin Ivan Repušić postao šef važnog orkestra u Münchenu

Njemačkim medijima odjeknula je vijest da je cijenjeni hrvatski dirigent Ivan Repušić jučer svečanim javnim potpisivanjem ugovora u Münchenu postao novi šef-dirigent Minhenskog radijskog orkestra. Radi se o iznimno važnom orkestru koji uz Simfonijski orkestar Bavarskog radija čini okosnicu minhenske koncertne scene.

Vijest o tome da Repušić stupa na mjesto novog šef-dirigenta Minhenskog radijskog orkestra okupljeni su pozdravili s gromoglasnim pljeskom. “Već smo na prvoj zajedničkoj probi shvatili da njegova glazba dolazi iz srca, a ne uma. Ono što on osjeća prema glazbi tražili smo jako dugo”, rekli su predstavnici orkestra. “Čekali smo ga bez da smo znali da će nas upravo on voditi.”

A publika je, kako javlja Süddeutsche Zeitung, još glasnijim pljeskom nagradila gotovo besprijekorni Repušićev njemački. “Kemija i neverbalna komunikacija između orkestra i njega funkcionirale su od samog početka”, poručio je direktor Bavarskog radija Ulrich Wilhelm te podsjetio da je Repušić s njegovom kućom već i ranije odradio nekoliko zapaženih koncerata na koje je publika sjajno reagirala, piše Telegram.

Mandat mu traje tri godine

Repušić je zatim dosta uzbuđeno odgovorio kako se neizmjerno veseli početku suradnje. “Kad sam kao zagrebački student pripremao operu Gianni Schicchi preslušao sam gomilu snimki. Najbolja je bila ona Minhenskog radijskog orkestra. Dirigirao je Giuseppe Patane dok je naslovnu ulogu tumačio Ronaldo Panerai.”

A otkrio je i što planira raditi za vrijeme svog trogodišnjeg mandata u Münchenu. “Nastavit ću njegovati klasični repertoar koji izvode internacionalne zvijezde, a u fokus ću staviti talijansku operu.” Istaknuo je i kako će se na repertuaru naći djela slavenskih autora poput Bohuslava MartineKarola SzymanovskogDvoraka te Bele Bartkosa.

Istovremeno će voditi tri ugledne operne kuće

No, Repušić će još i prije nego što u sezoni 2017./18. stupi na svoju dužnost u Münchenu, ove jeseni preuzeti ravnanje nad Državnom operom u Hannoveru. U toj je kući inače radio od 2010. do 2013. i to na poziciji prvog kapelmajstora.

Osim toga, ostat će raditi i u Njemačkoj operi u Berlinu gdje trenutačno gostuje kao dirigent. “Da bi se te tri dužnosti mogle obnašati istovremeno jednostavno je potrebno sve pravovremeno i precizno isplanirati”, dodao je cijenjeni 37-godišnji Zadranin, piše Telegram.

Podsjetimo, Ivan Repušić je hrvatski dirigent i glazbeni pedagog rođen u Imotskom 1978.g. Osvojio je brojne nagrade za svoj rad, a cijeli životopis možete pročitati ovdje.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com