U zadnjih 10 dana kroz tunel Sv. Ilija prošlo više od 92 tisuće vozila

Podaci koje smo  danas oko 12 sati dobili iz Hrvatskih autocesta izgledaju pomalo nestvarnim,ali su precizni i točni.Naime, od 15 kolovoza, znači od Velike Gospe pa do danas 25. kolovoza  u 12 sati,kroz tunel sveti Ilija prošlo je 92.580 vozila,a do 24 sata ta brojka će biti sigurno veća za koju tisuću.Znači u prosjeku  dnevno je prošlo  nešto više od devet tisuća i dvjesto automobila.!!!

Od otvaranja tunela 8. srpnja 2013. do danas kroz tunel je prošlo otprilike 5 milijuna i osamnaest tisuća vozila.,mjesečno u prosjeku nešto više od 102 tisuće.Ovim rezultatima ni u snu se nisu nadali ni najoptimističniji stručnjaci HAC-a kada su davali izjave za  novinare prilikom otvaranja tunela.Tada se baratalo brojkama da bi  idealan mjesečni protok vozila bio između 40 i pedeset tisuća automobila.Također HAC je bez PDV-a uprihodio već sada otprilike 90 milijuna kuna,ili  u prosjeku više od  22 milijuna godišnje.Iako neslužbeno redovno servisirane tunela, troškovi električne energije i ostalih režija ne prelaze 10 milijuna kuna godišnje,pa HAC uredno zaradi više od deset milijuna na godinu.Sada se opet po tko zna koji put postavlja pitanje naplate tunelarine za domicilno stanovništvo s jedne i druge strane Biokove.

Rečeno je i obećano od političara da će se prvo vidjeti brojke o rentabilnosti tunela,a onda  donijeti i određene odluke o mogućem smanjenju tunelarine.Ako  ih nešto može uvjeriti u njegovu rentabilnost onda su to upravo ove brojke.

Uostalom,gdje je još rujan i mjeseci do kraja godine.Rezultati svetoga Ilije biti će još znakovitiji.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com