Besplatna provjera sluha

Besplatna provjera sluha za sve zainteresirane građane organizira se danas u prostoriji Dnevnog boravka humanitarne udruge “Imotsko srce” na imotskoj tržnici u vremenskom intervalu od 9 do 12 sati. Preventiva je pola zdravlja!

Kao srednjoškolci često ste kratili vrijeme putovanja u školu s walkmanom na ušima pa zatim CD playerom? Na faksu ste prešli na mp3 player, iPod i slično, ali slušalice u ušima ostale su iste, što manje i što bolje prianjajuće u ušne školjke.

Deset godina kasnije nalazite se pred testom sluha, je li vas strah? Naravno, ako se i ne uklapate u opisan obrazac pozivamo vas na testiranje sluha. Princip je jednostavan, izmjereno je da određena dob odgovara određenoj frekvenciji. Mladi mogu čuti više frekvencija od starijih, a radi oštećenja sluha nije rijetkost i da mlađi koji bi trebali čuti neke frekvencije iste jednostavno – ne čuju.

Primjena različitih frekvencija već je dovela do toga da djeca u školi za sms i ring tonove namještaju frekvencije koje profesori ne čuju ili pak da se populariziraju frekvencije koje tjeraju komarce. Postoje tonovi koji njima smetaju, a mi ih ne čujemo pa tom logikom možemo uživati na balkonu tijekom ljetne večeri dok s našeg laptopa dopira komarcima mrzak zvuk pa nas obilaze u širokom luku.

Evo popisa tonova od 8kHz-a do 22 000Hz. Uobičajeno je da stariji od 25 godina vjerojatno neće čuti frekvencije iznad 15kHz pa vam ovaj test može biti orijentir za stanje vašeg sluha. Veći rizik gubitka sluha imaju glazbenici, a čak bi i u svakodnevnom životu trebali nositi čepiće za uši iako to ne činimo. Čak i slušanje glasne muglazbe na slušalice duži period vremena može trajno oštetiti sluh. Prirodno je gubiti sluh i kako starimo, s godinama, piše Znanost – hrvatski popularno-znanstveni portal.

Ovo je neznanstveni test sluha:

8khz – Svi
10khz – 60 godina
12khz – 50 godina
14khz – 49 godina
15khz – 39 godina
16khz – 30 godina
17khz – 24 godina
18khz – 24 godina
19khz – 24 godina
20khz – 18 godina
21khz – 18 godina
22khz – 18 godina

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com