Obavijest vinogradarima i vinarima

Savjetodavna služba Imotski uputila je važnu obavijest svim vinogradarima i vinarima. Prenosimo je u cijelosti:

Obavještavamo vinogradare i vinare s područja Imotske krajine da mogu početi pripreme za berbu grožđa i da ona ovisno o vremenskim uvjetima može početi, osobito za bijele sorte grožđa. Prije same berbe potrebno je obaviti pripremu za berbu. Ona se sastoji od pripreme alata i posuda, podruma i strojeva za primarnu preradu te organizacije radne snage i transporta, kao i nabavu svih potrebnih enoloških pripravaka (selekcionirani kvasci, vinobran ili sumpovin, enzim…). Dobro nam je svima poznato da je proljetni mraz nažalost odnio gotovo cijeli urod osobito na Kujundžuši, ali ono što ima, tih 10-15 % treba pobrati. Vrijednosti šećera u grožđu za Kujundžušu kreću se prosječno oko 81° Oe ili oko 16,5% po Baboou, iako su na pojedinim lokalitetima vrijednosti i više dok su ukupne kiseline oko 3,5 – 4,5 g/L, također varira ovisno o lokalitetu. Također su i vrijednosti za Okaticu bijelu slične uz nešto veći sadržaj kiselina. Omjer šećera i kiselina nam pokazuje da je vrijeme za berbu, stoga se i savjetuje da se krene u berbu po mogućnosti ovaj tjedan.

Urod grožđa na crnim sortama vinove loze je nešto bolji, ali ipak dosta niži od očekivanog, nekih 50%. Vrijednosti šećera za crne sorte grožđa,  Vranac oko 100°Oe ili 20,00 % po Baboou, Merlot također 100°Oe ili 20,00% po Baboou, Rudežuša oko 91°Oe ili 18,5 % po Baboou, Cabernet Sauvingon oko 89°Oe ili 18,00 % po Baboou, što naravno varira ovisno o lokalitetu, ali to je neki prosjek. Ukupne kiseline se kreću oko 6-8 g/L ovisno o sortimentu, što upućuje da crno grožđe još može malo pričekati da kiseline malo padnu, a posebno se to odnosi na one koji u sortimentu imaju Cabernet Sauvingon čije su vrijednosti šećera i kiselina još nepovoljne za branje. Ali naravno vrijeme berbe će jako ovisiti o vremenskim uvjetima, koji su prema najavama meteorologa nepovoljni, prema njihovim navodima čeka nas kišno razdoblje.

Za bilo kakva pitanja i informacije možete se javiti na broj telefona 843-515 ili na broj mobitela 091/4882-935, kontakt osoba Ante Jakić, mag.ing.agr, stručni savjetnik za hortikulturu Savjetodavne službe Splitsko-dalmatinske županije, Imotski.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com