Pijanistica Ida Gamulin u četvrtak nastupa u Imotskom

U četvrtak u 19 sati i 30 minuta u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Dr. fra Ivan Glibotić u Imotskom nastupa pijanistica Ida Gamulin. Njezin osebujan pijanizam već 30 godina plijeni pozornost domaće i svjetske glazbene scene. Posljednji recitali u koncertnim dvoranama  Stockholma, Praga, Osla i Bruxellesa, te uskoro i Helsinkija, govore o njezinom umjetničkom putu započetom u Londonu osvajanjem prestižne nagrade   Myra Hess i debijem  u Queen Elizabeth Hall-u.

Ida Gamulin, nakon završene klasične gimnazije u rodnom Splitu, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Jurice Muraia, kod kojeg je završila i poslijediplomski studij. Iste godine na Državnom natjecanju glazbenih umjetnika osvaja nagradu Svetislav Stančić.

Usavršavala se na Visokoj školi za glazbu „F. Liszt“ u Weimaru kod Rudolfa Kehrera, te u Londonu kod uglednih pijanista Alfreda Brendela, Johna Lilla, Stephena Kovacevicha i Annie Fischer.

Godine 1983.dobitnica je nagrade Myra Hess u Londonu gdje  debitira u Queen Elizabeth Hall-u i snima prvi LP za tvrtku EMI-Mava.

Početke njezine inozemne karijere prate izvrsne kritike, pa tako Noel Goodwin u listu The Times piše:“ …u stilski raznovrsnom i zahtjevnom programu, Ida Gamulin se predstavila kao iznimna pijanistička osobnost snažnog izričaja…,od poetske kontemplacije do moćne bravuroznosti granitno čvrstih oktava…,u maniri koja podsjeća na Annie Fischer.“, dok David Money u Daily Telegraph-u ističe: “Vrhunski interpret Bacha…,majstor legata i bogate zvučnosti..,  ostvarila je snagu i poeziju Beethovenove sonate.., magična izvedba“. Osim recitala u Queen Elizabeth Hall-u, nastupala je i u značajnim londonskim koncertnim prostorima kao što su Wigmore Hall, Purcell Room i St Martin-in-the-Fields.

Među brojnim priznanjima, uz nagradu Myra Hess,  ističu se specijalna nagrada Festivala u Freiburgu,  te nagrada struke Milka Trnina. Snimka Brahmsove sonate u fis – molu proglašena je najboljom izvedbom na američkom Classical music directory 2005.

Međunarodna karijera vodi Idu Gamulin u mnoga kulturna središta Europe i Sjedinjenih Američkih Država, nastupa na festivalima u Spolettu, Varni, Freiburgu, Strattfordu, Janaček festivalu  te surađuje s uglednim orkestrima i dirigentima.

Ida Gamulin snima za BBC, France Musique, CBS, Bayerischer Rundfunk, za diskografske kuće EMI-Mava, HRT, Cantus-HDS i kontinuirano za Croatia Records. Do sada je izdala 14 nosača zvuka , a nedavno je promoviran 7 CD-box u povodu 30 godina suradnje sa  izdavačkom kućom Croatia records.

Mnogi hrvatski skladatelji, kao Boris Papandopulo, Milko Kelemen, Anđelko Klobučar, Igor Kuljerić, Ivo Josipović i Berislav Šipuš, posvetili su joj svoje skladbe koje je praizvela i trajno zabilježila na svojim nosačima zvuka.

Osobitu pozornost posvećuje Ida Gamulin glazbi  istaknute hrvatske skladateljice Dore Pejačević, te je tako za tisak priredila cjeloviti opus glasovirskih minijatura, održala brojne koncerte s djelima Dore Pejačević,  a na nosačima zvuka ovjekovječila najpoznatije minijature i cikluse te Klavirski kvintet u h molu.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com