“Ukoliko poslana dokumentacija bude ispravna, rješenja će biti gotova i poslana radnicima Imote sredinom sljedećega tjedna”

Na vijest o odgađanju isplate plaća radnicima Imote d.d. u stečaju reagirao je ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih tražbina mr.sc. Ivan Madunić. Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

Istina je da su radnici podnijeli zahtjev za isplatu plaća i da je dokumentacija bila nepotpuna. Na temelju nepotpune dokumentacije nije se moglo donijeti rješenje te je dana 07. studenoga 2017. od stečajne upraviteljice gđe. Anči Bašić zatražena nadopuna dokumentacije.

Kako je i nama u interesu da se potraživanja radnika što prije isplate, jer su radnici najmanje „krivi“ što je firma zapala u probleme, to smo jučer telefonski kontaktirali gđu Bašić u cilju ako ima kakvih nejasnoća oko dokumentacije da joj pomognemo. Stečajna upraviteljica gđa. Bašić, sa kojom imamo inače izvrsnu suradnju, potvrdila nam je da je dokumentacija prikupljena i da će jučer krajem dana ili danas biti nam poslana.

Čim zaprimimo cjelokupnu dokumentaciju moći ćemo izraditi rješenja za 74 radnika. Ukoliko poslana dokumentacija bude ispravna, rješenja će biti gotova i otpremljena radnicima sredinom sljedećeg tjedna. Svaki radnik ima pravo na žalbu u roku 15 dana. Ukoliko radnik želi ubrzati svoju isplatu može se pisanim putem odreći prava na žalbu. To pisano odreknuće prava na žalbu može nam uputiti poštom, faxom ili skenirano mailom.

Dakle, ukoliko dokumentacija bude uredna i radnik zadovoljan dobivenim rješenjem pisanim putem odrekne se žalbe, isplata na poseban račun stečajnog upravitelja može biti  najkasnije do 28.11.2017. stečajni upravitelj ima rok od 8 dana da isplati poreze i doprinose i neto plaću na račun svakog radnika.

Inače, Zakon o osiguranju radničkih tražbina, za radnike firmi u stečaju osigurava  prava na:

  • neisplaćene plaće odnosno naknade plaće, u visini do iznosa minimalne plaće za svaki mjesec zaštićenog razdoblja (tri mjeseca),
  • neisplaćene naknade plaće za bolovanje u zaštićenom razdoblju koje je prema propisima o zdravstvenom osiguranju bio dužan isplatiti poslodavac iz svojih sredstava, u visini do iznosa minimalne plaće za svaki mjesec proveden na bolovanju,
  • neisplaćene naknade za neiskorišteni godišnji odmor na koji je radnik stekao pravo do otvaranja stečajnog postupka pod uvjetima utvrđenim zakonom, u visini do iznosa minimalne plaće,
  • otpremninu pod uvjetima utvrđenim zakonom, u visini polovice otpremnine utvrđene u stečajnom postupku, a najviše do polovice najvišeg iznosa zakonom propisane otpremnine,
  • pravomoćno dosuđenu naknade štete zbog pretrpljene ozljede na radu ili profesionalne bolesti, u visini do jedne trećine pravomoćno dosuđene naknade štete.

Najnovijim izmjenama Zakona iz rujna ove godine, sva navedena primanja u cijelosti su izuzeta od ovrhe.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com