VINJANI GORNJI: Maloljetnik zadobio tešku tjelesnu ozljedu od petarde

Jučer oko 11 sati, u mjestu Vinjani Gornji maloljetnik je uslijed eksplozije petarde koju je prethodno ubacio u cijev zadobio teške tjelesne ozljede u predjelu glave. Policija upozorava roditelje kako je nužno da, i kod uporabe pirotehničkih sredstava kategorije F1 koja se mogu prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godina, ne dozvole da djeca pirotehnku koriste bez nadzora roditelja ili odrasle osobe, odnosno istu ne upotrebljavaju na način na koji bi mogli ugroziti svoje zdravlje i zdravlje drugih osoba.

Također, Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva. Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je da će: – fizička osoba mlađa od 18 godina koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, zatim fizička osoba koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 02.siječnja do 27. prosinca ili uporabljuje pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, odnosno na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća do 15 tisuća kuna, poručuju iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “%1$s”

  1. Nije spomenuta je li koristio F1 ili F2. Ako je koristio F1, nema kazne jer se F1 smije koristiti tjekom cijele godine. No od F1 kategorije tesko moze dobiti ozljede… Krivi su roditelj(ako je F2) i samo djete, nisu petarde(pirotehnicka sretstva-naprave)! Na staru godinu sam ozljedio nogu i morao sam otici u bolnicu. U 5 sati je sve ukupno doslo oko 3-4 djeteta sa opeklinama, niti jedan klinac nije imao vise od 6-7 godina… Roditelji kazu “nesto mu je puklo u ruci, ne znamo sta”, pa sta rec kad roditelji ne znaju sta im djeca uopce rade-diraju-pale… Mozda je djete uzelo bez dozvole pirotehniku i “igralo” se, pa roditelji nisu tad 100% krivi… No svi znamo da svjesno daju djeci pirotehniku.

    Zabraniti pirotehniku??
    NE!!!! Nauciti djecu i sve ostale da se pirotehnika ne drzi u ruci nego poloze na ravnu ne zapaljivu podlogu-teren i nakon paljenja zurno otici. Ne dirati predmet ako je doslo do zatajenja, nego obilno zaliti vodom! — U tom slucaju nema opasnosti, djecak iz ove price nije otisao nakon paljenja pirotehnickog sretstva, i to je jedini razlog zasto je doslo do povrede!

    Kad ste vec pisali o ovakvim temama, mogli bi napraviti clanak o novoj regulaciji pirotehnickih sretstava P1 kategorije. To su signalne rakete za pistolj, bengalke, pucajuce rakete… Po novom zakonu smiju ih kupovati samo vlasnici OPG-a ili broda…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com