OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Preminuo je barba Sveto Dunda, legendarni profesor, glazbenik, zabavljač…

Jučer je u Zagrebu u 88. godini života umro Sveto Dunda Duka. Otišao je tako još jedan Imoćanin koji je ostavio iza sebe primjer ljubavi prema svome gradu, u onom lijepom ozračju kulture, folklora, glazbe, pjesme, humora.Barba Sveto je odradio svoj radni vijek kao profesor tjelesnog u mnogim školama diljem Imotske krajine, a mirovinu je dočekao u imotskoj Gimnaziji.  Bio je nevjerojatan zabavljač. Svirajući harmoniku, pjevajući i izmišljajući smiješne tekstove znao je noćima održavati vrhunski štimung.

Kao mladić svirao je u čuvenom, kultnom Vatrogasnom jazz ansamblu pedesetih godina prošlog stoljeća, zajedno sa tada vrhunskim glazbenicima i zabavljačima,  Slovenom Šoićem, Mihovilom Mijom Nikolićem, Krunoslavom Krunom Zujićem, Milom Mihaljevića, Vladom Kusićem. Barba Sveto je, eto, posljednji otišao iz toga društva pjesme i zafrkancije.

Bio je istaknuti kulturni djelatnik, voditelj prvog tamburaškog ansambla, voditelj folklornog društva, prvi je zabilježio Vinjansko kolo koje je imalo povijesne nastupe snimljene za potrebe televizije. Također je bio izvrstan glumac. Glumio je u mnogim filmovima i serijama, a najzapaženija mu je uloga u kultnoj seriji Prosjaci i sinovi.

Barba Sveto je pisao i mnoge scenarije te tekstove, parodije, skečeve, a jedno od najpoznatijih njegovih spisateljskih komada je komedija Privatni ispit.Sudjelovao je dugi niz godina kao pisac tekstova i bio redatelj poznatih priredbi kulturnog društva Bakove svečanost.Poseban pečat ostavio je u svojoj gradskoj glazbi gdje je svirao godinama i bio njeni  svojevrsni dobri duh.

U svom profesionalnom poslu kao nastavnik tjelesne kulture educirao je mnoge generacije posebno u kolektivnim sportovima.

Ostaje dakle nama koji smo ga poznavali da mu podarimo veliko hvala za sve ono lijepo što je učinio za naš grad,te da generacijama koje dolaze, kroz  njegove aktivnosti pričamo o lijepoj i bogatoj kulturnoj povijesti našega Imotskog.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com