U Gradskoj vijećnici u Imotskom održan je sastanak vezan uz Crveno jezero i ostale prirodne vrijednosti u Imotskom. FOTO: Mijo Zidar

Imotski bi kroz nekoliko godina mogao biti uvršten na svjetsku mapu važnih geoloških područja

Na radnom sastaknu, održanom učer poslijepodne, govoreno je o valorizaciji prirodnih vrijednosti Imotske krajine, posebice Crvenoga jezera. Bilo je govora o izradi modela koji bi te vrijednosti uključili u održivi razvoj. Bio je to sastanak predstavnika Grada Imotskog, Splitsko-dalmatinske županije, županijske Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti, TZ Imotski te stručnjaka različitih profila vezanih uz ovu tematiku.

“Govorili smo operativno o ovogodišnjoj aktivnosti i trogodišnjem programa. Bilo je riječi i o nadogradnji kojom bismo istraživanjem tih krških fenomena stvorila kritična masa, s kojom bismo se mogli prijaviti UNESCO-u za proglašenje područja Imotskoga Geoparkom”, izjavio je za Radio Imotski Roman Ozimec, voditelj Programa istraživanja. Dodao je da o tome ne odlučuju domaće, nego međunarodne institucije te bi Imotski, u roku od 2-3 godine Imotski postao svjetski važno geološko područje.

Gradonačelnik Ivan Budalić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima vezanim uz Crveno jezero, ističući kako one  nisu stale ni u zimskom razdoblju. “Grad će dati svu potrebnu logistiku i zajedno sa Županijom i Javnom ustanovom ulazimo u ovaj projekt, u kojemu će nam pomoći znanstvena skupina”, istaknuo je Budalić, dodavši da će Grad dati svu potrebnu infrastrukturu vezanu uz ovaj projekt.

Prije samoga sastanka obavljen je zaron u izvor Krčevac u Grubinama, gdje se već nekoliko godina  prati život čovječje ribice.

FOTO: Mijo Zidar

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com