Umro je Dominik Zen

Dominik Zen rođen je 1946. godine u Imotskom, a s radom na tadašnjoj Televiziji Zagreb počeo je 1968. godine. Ostvario je više od 400 raznovrsnih TV emisija.

Najznačajnije radove stvarao je u Znanstveno-obrazovnom i Dokumentarnom programu (Podvizi i sudbine, Boje Baranje, Kopački rit i dr.), gdje se specijalizirao za emisije o prirodi, posebice o životinjama, javlja HRT.

Njegovi dokumentarni filmovi često su prikazivali prije nikad viđene snimke hrvatskih životinjskih staništa. Napisao je scenarije za tri TV drame, od kojih su snimljene Debeli lad i Oko (redatelj J. Marušić), radiodramu Mlin (redatelj L. Vindakijević) te komediju Bogu božje – caru carevo (redatelj D. Bahun).

Za dokumentarni film dobitnik je prve nagrade na Festivalu JRT-a u Portorožu (158-a), nagrade Prix Dioklecijan 2003. (Lovnikovi zapisi) te nagrade na festivalu turističkoga filma u Splitu 2004. (More, maslina i loza) i 2006. (Pismo Barbari).

Dobitnik je i Velebitske degenije HND-a za ekološko novinarstvo 1999. te godišnje nagrade HRT-a 2000. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata za ciklus emisija o ljudima s prve crte bojišnice.

Zen će biti pokopan u subotu u 16 sati na Groblju Gospe od Anđela u Imotskom.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “%1$s”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com