Svečano obilježena obljetnica Pauka

Svečano obilježena obljetnica Pauka

U sklopu obilježavanja obljetnice 4. gardijske brigade ministar obrane RH Damir Krstičević uručio crvene beretke novim pripadnicima Pauka

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice 4. gardijske brigade, u subotu, 28. travnja 2018. godine u Splitu, položeni su vijenci kod Spomen kapelice Svetog križa, a služena je i misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade koju je predvodio Vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.

Posebno svečan trenutak bila je ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Riječ je o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se ranije inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Novim pripadnicima Pauka beretke su uručili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik GMBR brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 3. Motorizirane brigade Pauci bojnik Samir Mršić, brigadir u miru Zvonko Asanović i predsjednik Udruge 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj.

Ministar Krstičević, kao bivši zapovjednik 4. gardijske brigade, posebno je pozdravio vraćanje tradiciju uručivanja crvenih beretki , a prisjetio se i kako je bilo zapovijedati tom slavnom postrojbom istaknuvši: “To je bila postrojba koja je donosila mir i slobodu, koja je svoje ime stvorila u nebrojenim bitkama i operacijama u Domovinskom ratu, a kruna svih bila je Oluja. Drago mi je da smo vratili vojsku u narod jer naš narod voli svoju Hrvatsku vojsku. Na Rivi je danas bilo između 50.000 i 100.000 ljudi. Vidio sam djecu koja se raduju susretu s našim vojnicima i puno mladosti. Možda se i oni pridruže pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Crvene beretke su simbol snage i pobjede Paukova i Dalmacije. Danas sam se osjećao kao 1995. godine kada su nas s ponosom dočekivali na Rivi”.

Nakon što su im uručene prepoznatljive crvene beretke, novim pripadnicima Pauka obratio se i zapovjednik GMBR brigadni general Kundid poručivši im kako su sada nositelji imena, ali i promicatelji tradicije Paukova.

“Crvena beretka i zastava su simbol za 199 Pauka koji su dali živote za slobodu i za veličanstvenu pobjedu. To je razlog zbog kojih smo dodjelu crvenih beretki vratili na ovo sveto mjesto, u Kapelicu Svetoga križa, gdje s ponosom čuvamo slike naših palih vitezova”, rekao je Kundid te pozvao nove pripadnike da crvene beretke nose časno i ponosno, jer su ih njihovi prethodnici zadužili.

Program obilježavanja obljetnice 4. gardijske brigade završena je svečanom akademijom u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

Ministar Krstičević tom prilikom se zahvalio svim stanovnicima Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, ali i ostalih županija koji su se u ovako velikom broju odazvali obilježavanju obljetnice te su na taj način odali počast i priznanje svim pripadnicima brigade.

“Izuzetno je važno što danas gardijska mehanizirana brigada nastavlja tradiciju ratnih gardijskih brigada, a sada bojni – Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova. Tako baštinimo nasljeđe pobjednika! Naša je želja da pobjednička Hrvatska vojska bude prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata. Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske od ove godine zove se imenom našeg Davora Jovića”, rekao je ministar Krstičević.

U svom obraćanju okupljenima ministar se osvrnuo i na riječi legendarnog pripadnika 4. gardijske brigade, generala Andrije Matijaša Pauka. „Kada krenemo gorit će nebo i zemlja“, govorio je naš uzor, vertikala, general Andrija Matijaš Pauk. Tako je i bilo, Četvrta unatoč žrtvama, usprkos svim izazovima, nije znala za poraz! S istim žarom i s istim zajedništvom moramo nastaviti graditi ovu zemlju, kako bi ju učinili dostojnom žrtve naših prijatelja”, poručio je ministar obrane.

Okupljenima se obratio i ministar branitelja Tomo Medved naglasivši kako je nakon 20 godina uz punu podršku Vlade i donesen Zakon o hrvatskim braniteljima. “Zajedno smo Pauci i Tigrovi branili hrvatski Jug. Danas u sinergiji gradimo modernu hrvatsku vojsku, ali i skrbimo za branitelje jer oni su temelj Hrvatske”.

Načelnik GS OS RH, general Šundov, također jedan od zapovjednika 4. gardijske brigade, naglasio je kako su svi pripadnici postrojbe njegovi subroci, prijatelji, braća po oružju. “Od travnja 1991. godine pa sve do kraja Domovinskog rata pripadnici legendarne Četvrte gardijske brigade neustrašivo su stajali na braniku Domovine i kazali agresoru odlučno NE. Nismo znali za uzmak, nismo prihvaćali poraz, bili smo spremni dati sve, pa čak i vlastiti život, samo da bi naša Domovina živjela”, rekao je general Šundov dodavši kako je brigada predstavljala neprobojan i nesavladiv bedem juga naše Domovine na kojem je agresor slomio zube.

Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj pozvao je sve bivše i sadašnje Pauke da u sebi nađu snagu i optimizam te da se uključe u sve društvene procese. “Ako ne možemo sami, naučimo našu djecu, mlade, prenesimo im naša iskustva i vrijednosti na kojima smo i sami stasali, potaknimo ih na djelovanje”, poručio je.

O važnosti 4. gardijske brigade uzvanicima svečane akademije govorili su i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i splitsko-dalmatinsku župan Blaženko Boban istaknuvši kako je ta brigada jedan od najvažnijih simbola Splita i Županije. Cjelodnevno obilježavanje obljetnice 4. gardijske brigade obogatio je i kulturno-umjetnički program.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com