Zagreb, 22.05.2015 - Klinika za psihijatriju Vrapèe održat æe konferenciju za novinare u povodu objave natjeèaja i predstavljanja projekta izgradnje nove zgrade forenzièke psihijatrije. O projektu izgradnje te nove zgrade govorili su ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapèe Vlado Jukiæ, proèelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirna Šitum i pomoænik ministra zdravlja za europske fondove Miljenko Bura. Na slici proèelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirna Šitum. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Cišćanka Mirna Šitum prva imotska akademkinja

Mirna je Šitum, poslije Josipa Roglića geografa i Vladimira Luetića kirurga, treća osoba iz Imotske krajine koja je izabrana za redovitu članicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Mirna Šitum je rođena 1962. u Cisti Provo gdje je polazila osnovnu školu, a gimnaziju u Zagrebu. Medicinski fakultet završila je 1985. godine u Zagrebu. Potom je pripravnički staž obavila u Domu zdravlja Imotski i u KB Split, da bi stručni ispit položila 1986. u D.Z. Imotski.

Kao liječnik opće medicine radila je do listopada 1991. u Stanici za hitnu medicinsku pomoć u Splitu gdje je bila i ravnateljica. Kao dragovoljac Domovinskog rata pristupila je IV. Gardijskoj brigadi u Splitu i bila na ratištu od listopada 1991. do kraja 1993. Bila je djelatna časnica Hrvatske vojske u kojoj je obnašala odgovorne dužnosti od zapovjednika sanitetske desetine u postrojbi do načelnika saniteta brigade. Zbog ranjavanja na prvoj crti bojišnice ima status HRVI. Doktorica Šitum je 1996. završila specijalizaciju iz dermatovenerologije na Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a i Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Završila je i poslijediplomske studije iz onkologije i iz dermatovenerologije, a usavršavala se i u inozemstvu. Doktorsku disertaciju pod naslovom “Dijagnostika Lajmske bolesti pomoću lančane polimerazne reakcije-istraživanja u Hrvatskoj” obranila je 1998. Od 2000. predstojnica je Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a “Sestre milosrdnice”, a jedno vrijeme bila je i zamjenica ravnatelja. Na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu habilitirala je 1999. godine gdje je pročelnica Katedre za dermatovenerologiju. Stekla je status redovite profesorice u trajnom zvanju. Izabrana je i za redovitog profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Predaje i na diplomskom, specijalističkim, poslijediplomskim te doktorskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Bila je i pročelnica za zdravstvo Grada Zagreba.

Objavila je velik broj različitih znanstvenih i stručnih publikacija, a voditeljicom je i znanstveno-istraživačkih projekata. Predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Predsjednica je Sekcije za dermatološku onkologiju Hrvatskog društva za onkologiju HLZ-a.

Dobitnica je Nagrade grada Splita za 1991. Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ju je Spomenicom i Odličjem Domovinskog rata 1992., a dobila je i druga ratna odlikovanja.

Mirna Šitum kreativna je i svestrana osoba pa se okušala i u područje književnosti s knjigom Naranče i mrtve ribe (2004). Knjiga Tko me je rodio (2015) zbirka je novela objavljenih kao fotomonografija, nastala je kao rezultat promišljanja o smislu života i povratku svojim imotskim korijenima. Doktorica Šitum ovako otkriva svoj identitet: „Redovito se u moju Imotsku krajinu vraćam nakon zamora u velikom gradu, progonjena željom da opet i ponovo osjetim onaj poticaj iskona s kojim sam u djetinjstvu krenula u život, da opet i ispočetka krenem u život snagom bure koja zimi puše u mom kraju, ali, naravno, poštujući i pazeći na ljude oko sebe. I posjetim ljetni Imotski koji plamti na bijelom kamenu poput Božjeg grma, i ne da se obuzdati suhozidom ni zemaljskim dimenzijama, već titra u vrelini ljetnog dana i hlapi uvis nad Modrim jezerom, oglašava se kliktanjem sokolova, uzdiže se među pahuljaste oblake i dalje, a onda se obrušava i ponire u vode bezdane. Gledam ga ushićena i mislim kako se objavljuje svijetu svečanom slikom na rubu Modrog jezera, blizu Crvenoga, zaodijeva se legendama, šalje lakonoge vile da kolo igraju na putu prema Vrljici, koja snena odmiče niz polje. I uvijek ispočetka uzdasi divljenja i nevjerica jer se ovdje svijet čini kao privid i tlapnja.“

Mi koju poznajemo akademkinju Šitum svjedočimo o srčanoj ženi, posvećene plemenitom pozivu liječnice i znanstvenice, privržene svojoj obitelji i odane Domovini.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com