150. obljetnica osnutka škole u Studencima

Malo je mjesta i gradova ne samo u Dalmaciji već i u cijeloj Hrvatskoj koja se mogu podičiti sa 150 godina dugom prosvjetnom tradicijom kakva se danas proslavila u Osnovnoj školi u Studencima.
Svečanost je otvorio Ante Češljar, ravnatelj škole, pozdravivši sve nazočne među kojima su bili Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti, obrazovanja i sporta, Luka Brčić, dožupan Splitsko-dalmatinski, Ante Babić, saborski zastupnik, Anita Nosić, načelnica općine sa suradnicima, župnik fra Zoran Jonjić, bivši ravnatelji škole, učitelji, učenici, ravnatelji škola s područja Imotske krajine te brojni gosti za koje je Studenačka škola bila pretijesna. Ravnatelj Češljar govorio je o povijesti škole i školstva u Studencima od prvih početaka pa do danas. Slavljenike i sve nazočne je pozdravio dožupan Luka Brčić, koji je naglasio kako je Studenačka škola oduvijek bila odgojno-obrazovna ustanova, koja je Domovini i svijetu darovala ljude čista i ponosna obraza, one koji su danas uzorom u svijetu znanosti, obrazovanja, odgoja i vjere. Naglasio je kako mu je posebno zadovoljstvo biti u ovom pitomom i u turističkom smislu perspektivnom mjestu. Županija Splitsko-dalmatinska će u svim školama čiji je osnivač i vlasnik nastaviti povećavati materijalni i svaki drugi standard pa tako i u Studenačkoj školi. Neka ova impozantna brojka obljetnice Studenačke škole bude poticaj svim mladim djelatnicima Škole, koji čuvaju i nastavljaju njenu tradiciju. Zadržite duh radosti i čestitosti kakav ova škola godinama njeguje, a ja kao predstavnik Županije obećavam da ćemo vam uvijek biti pri pomoći.
Posebno bijaše dirljiv i poticajan govor saborskog zastupnika Ante Babića, koji je i sam bio učenik ove škole. Babić se s posebnim pijetetom sjetio bivših učitelja i učenika škole te naglasio kako je u vrijeme osnivanja Studenačke škole obnašatelj banske časti u Hrvatskoj bio Levin barun Rauch de Nyek, mađaron. U to vrijeme situacija u Hrvatskoj je bila teška i zahtjevna, ali u Studencima je puk usprkos teškom životu težio učenju i opismenjavanju, ljubio je školu i tako je ostalo do dana današnjega. Koliko je ova obljetnica velika i važna naglašavam kako je prošle je godine Kanada slavila 150 godina osnutka Države, a Studenčani su prije 190 godina sjedili u školskim klupama. U želji da ova obljetnica budu obilježena i prigodnom monografijom i trajnim kamenim spomenom svima skupa čestitam i želim još mnogo ovakvih obljetnica.
Izaslanik ministrice Momir Karin u svom je obraćanju prenio čestitke ministrice te istakao kako su Studenački učitelji i u njegovom obrazovanju imali veliki utjecaj. Ono što bih želio naglasiti, a što je jedna od posebnosti ove dične kamene ljepotice jest da se u njoj odmah po ulasku osjeća da ova škola ima dušu. „Škola s dušom“ svjedoči kako se osim obrazovanja velika pozornost pridaje odgoju djece, koja su naša budućnost. No, sve ne bi bilo moguće ostvariti bez predanih i stručnih učitelja. Bez vas dragi učitelji neće biti moguće provesti nijednu reformu o kojima u posljednje vrijeme puno pričamo. Stoga čestitam ovdje nazočnim učiteljima, koji su čitav radni vijek neki bez dana izostanka proveli u poučavanja brojnih generacija, kojih sam i ja dio. Od srca vam želim još puno ovakvih obljetnica, a vama dragi mladi učitelji da i dalje budete kreativni i predani svom učiteljskom pozivu što potvrđuje i ovo današnje slavlje.
Nakon pozdravnih riječi izveden je bogat i izrazito zanimljiv kulturno-umjetnički program, koji su pripremili učenici pod vodstvom svojih učitelja te pokazali iznimnu darovitost u riječi, glazbi i slici.
U drugom dijelu slavlja ravnatelj Ante Češljar podijelio je zahvalnice učiteljima, koji su završili radni vijek u Studenačkoj školi: Mari Bilić Prcić, Mati Biliću Prciću, Zvonimir Biliću, Nediljku Biliću Centiću, Mariji Marinković i Jošku Petričeviću. Ugodno je druženje nastavljeno razgledavanjem izložbe i prigodnim domjenkom u školskom dvorištu.Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com