Održana je tribina “Hrvatski nacionalni identitet i EU”

Stotinjak zainteresiranih građana došlo je na vrlo zanimljivu javnu tribinu pod naslovom „Hrvatski nacionalni identitet i EU“ koju je organizirala udruga KUM Proložac, a na kojoj su govorili dr.sc. Božo Skoko te dr.sc. Ante Žužul iz nakladničke kuće Školska knjiga.

U uvodu tribine predsjednik KUM-a Hrvoje Garac naglasio je važnost teme izgradnje i očuvanja nacionalnog identiteta osobito u kontekstu članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Zanimljivi i stručni govornici nastojali su približiti pojam hrvatskog nacionalnog identiteta te upozoriti na važnost koju on ima za hrvatsku državu. Tako je prof. Božo Skoko istaknuo kako činjenica da smo teritorijalno mali ne predstavlja problem, nego upravo suprotno, može biti prednost u izgradnji identiteta. Upozorio je Skoko i na druge države bivšeg istočnog bloka, a danas članice EU, koje su svoje nacionalne identitete izgradile i pažljivo ga čuvaju kroz svaki dio društvenog života. Važnost identiteta vidljiva je i na gospodarstvo, porast prodaje proizvoda, prepoznatljivost kvalitete i slično. Tu smo zakazali, zaključio je Skoko, izrazivši nadu da će institucije hrvatske države uskoro krenuti u ozbiljniji posao oko brendiranja Hrvatske.

Ante Žužul prepoznaje opasnost globalizacije koja prijeti uništenju nacionalnih identiteta. Globalizacija je jak proces, zato moramo voditi računa o svom identitetu, vrijednostima i prednostima, a u isto vrijeme pratiti korak s razvijenim svijetom. Nemojmo dopustiti da Hrvatska postane rinfuza, rasuti teret, država bez sadržaja i značaja, zaključio je Žužul.

Tribina je završila dijalogom, komentarima i pitanjima zainteresiranih građana.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com