Predstavljanje projekta udruge “Ujević” pod nazivom “Djeca, riječ i slika”

U dvorištu Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“ u Imotskom, 17. srpnja u 19:30 h održati će se predstavljanje projekta Kulturno umjetničke udruge „Ujević“ – DJECA, RIJEČ I SLIKA.

Kao rezultat projektnih aktivnosti Udruge svjetlo dana, naime ugledale su dvije slikovnice Tinići u gostima 1 i Nevolje u Tinogradu – prilagođena slikovnica

Tinići u gostima, sadrži tri priče, a koje su napisala i oslikala djeca u Lovreću, Prološcu i Studencima pod vodstvom svojih nastavnika. Kroz tri različita pristupa djeca su nam približila ljepotu svog mjesta ali i ljudske odnose, kako međusobne, tako i odnos prema prirodi i talentima.

Originalnu slikovnicu Nevolje u Tinogradu pisala su djeca na radionici u Krivodolu 2015. godine. Uz djecu školarce revno je sudjelovala i djevojčica Mislava. U to vrijeme još nije išla u školu te su ju članovi Udruge odlučili uključiti u projekt na način da glavnom-pripovjedačkom liku pridodaju neke njene osobine, a također i ime – Miška (Mislavin nadimak). Od svoje druge godine Mislava, naime boluje od dijabetesa. Priča je posvećena njoj, ali i svoj djeci, koja zbog zdravstvenih teškoća bilo koje vrste ne mogu živjeti neopterećeno poput zdravih vršnjaka.

Članovi Udruge Ujević sa slikovnicom su potom otišli i korak dalje napravivši od nje i posebnu slikovnicu koju će moći koristiti djeca s poteškoćama i s disleksijom. Gospođa Mirjana Matković, iskusna defektologinja, prilagodila je tekst originalne slikovnice, a slikovnica je ilustrirana fotografijama lutaka. Lutke su izradili učenici Škole likovnih umjetnosti Split pod mentorstvom profesorica Vane Bakalić i Kaće Svedružić, a fotografirali su ih Zdravko Olujić i Tomislav Matković. Recenzije su napisale Josipa Gudelj, magistra edukacijske rehabilitacije i logopedica mr. sc. Maja Mustapić. Tisak slikovnice omogućio je Grad Imotski. Slikovnice će na tržištu biti u dvije verzije: Na bijelom, sjajnom papiru za ljubitelje raskošnih boja i mat verziju na oker papiru, za one sklonije decentnijim tonovima, posebno namijenjenu za čitatelje koji imaju probleme s disleksijom.

Na predstavljanju će o projektu DJECA, RIJEČ I SLIKA govoriti voditeljica projekta Vesna Ujević. Predstavit će se i djevojčica Mislava, koja će ispričati svoje iskustvo sudjelovanja u projektu.

O slikovnici će govoriti recenzentice. Autorica prilagođenog teksta gospođa Matković, o slikovnici će razgovarati i s okupljenom djecom. Gostovat će nam i simpatična čeljad, lutke iz Tinograda. Biti će prilike i za fotografirati se s njima. Naći će se tu i poneka grickalica. Nadahnuti naziv Tinići za likove iz Tinograda udijelila je novinarka Josipa Rimac.

Obavezno zato dođite i dovedite djecu jer ih očekuje predivno iskustvo. Budite i vi Tinić.

Program vodi ravnateljica Gradske knjižnice “Don Mihovil Pavlinović” Marija Jović.

U 21 sat pred zgradom Poglavarstva održat će se potom predstava Sarmica. Posvetite stoga taj dan svojoj djeci. S predstavljanja prošetajte na Sarmicu i svojoj obitelji priuštite bogatu kulturnu večer, poručuju organizratori.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com