U Imotskom predstavljena Analiza investicijskih i razvojnih potencijala pet županija

 

Jučer je u Imotskom predstavljena Analiza investicijskih i razvojnih potencijala pet županija. U Imotskom je stavljen naglasak na Splitsko-dalmatinsku županiju. Prisutnima se na početku obratio imotski gradonačelnik Ivan Budalić, koji je konstatirao kako se radi o važnoj temi, ali i da su potencijali jedinica lokalne samouprave s područja Splitsko-dalmatinske županije jako veliki. „Neki rade kvalitetno već godinama, a ja mogu govoriti o svom iskustvu koje je jednogodišnje. Najzanimljivije je da se apostrofiraju potencijali, ali i rokovi. Da bi se sve izrealiziralo onako kako mi zamišljamo i priželjkujemo, potrebno je to odraditi zajedno sa županijom, ministarstvom i sa stručnjacima“, rekao je gradonačelnik Budalić. Dodao je da je ovo jedan od prvih takvih susreta i da će se suradnja intenzivirati. „Rokovi su dosta kratki, a u politici odluke treba donositi žurno, brzo i konstruktivno“, dodao je.

Konzultant Micro projekta, koji je sudjelovao u izradi ove analize, rekao je kako je projekt raspisan od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. „Promjenom Zakona o regionalnom razvoju u prosincu 2017. godine došlo je do 2 osnovne novine – prva je da je aktiviran članak 23 Zakona o regionalnom razvoju koji definira razvojni instrument – odnosno razvojni sporazum, koji se aktivira potpisom župana područja na kojemu se sklapa“, naglasio je. Razvojni sporazum, istaknuo je, ima dvije važne odrednice. Prva je da se uvažavaju svi strateški dokumenti jedinica lokalne samouprave. Druga je da je člankom 12 definirano da je ključni razvojni dokument Republike Hrvatske Strategija regionalnoga razvoja RH, a člankom 13 dodano je da je drugi strateški dokument razvojna strategija pojedine županije.

Ovom analizom obuhvaćeno je 5 županijskih razvojnih strategija, 11 razvojnih strategija općina i gradova, jedna sektorska strategija jedinica lokalne samouprave i lokalne razvojne strategije LAG-ova.  Istaknuto je kako su jezgra razvoja gradovi te da će 80% novca u budućnosti ići kroz lanac vrijednost, zbog čega je važna međusobna povezanost projekata.

 

Izvor: Imotski.hr

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com