IN MEMORIAM – Marko Bitanga – Buđin

 

U 78. godini napustio nas je  prof. Marko Bitanga – Buđin bivši dugogodišnji ravnatelj Osnovne škole Runovići te sportski neimar.Cijeli svoj život proveo je u rodnim Runovićima, gdje je svojim životnim stavom, sportskim duhom i predanim pedagoškim radom djelovao prosvjetiteljski mnogim generacijama mladih ljudi, ponajprije, Runovićana.Bio je istinski domoljub. Živio je za dom, stvarao je za dom, a svoju je ljubav nesebično davao svoj djeci koju je učio i odgajao.Marko je bio samozatajan i vrlo maštovit čovjek i profesor.

On je planiranu reformu školstva već davno, davno oživotvorio. Bio je sjajan pedagog, pjesnik i dramaturg.U svojim dramskim i drugim tekstovima koje je dugi niz godina pretakao u prekrasne dramske igrokaze, izvrsno je povezivao obvezno gradivo Hrvatskog jezika sa radnjom igrokaza te bi učenici uz radost glume, pjevanja, pokreta učili njegov omiljeni hrvatski jezik. Znao je u svoje tekstove vješto ukomponirati u svakodnevicu koja ga je okruživala.Nije nikakvo čudo da Runovići imaju veliki broj fakultetski obrazovanih ljudi. Marko im je, uz drage kolege, davao onaj važni i posebni dodatak.Među brojnim pjesmama, ostat će zasigurno njegova Himna Runovićkoj školi, te pjesma posvećena Gospi od Karmela koja je već davno postala službena pjesma Runovićke župe.

Uz svoj prosvjetiteljski rad Marko je bio vrstan sportaš. Igrao je dugi niz godina u prvoj postavi svoga Mračaja,kojega je istinski volio.O njegovoj druželjubivosti mogli bi se romani pisati.

Živio Ti nama Marko naš, uz dragoga Boga i u našem sjećanju, a Tvoje tijelo neka mirno počiva u hrvatskoj, runovićkoj zemlji kojoj si nesebično dao svoje najljepše godine.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com