DCIM100MEDIADJI_0036.JPG

Završena prva faza rekonstrukcije krovišta Zavičajnog muzeja u Imotskom

 

Završena je prva faza obnove krovišta zgrade Zavičajnog muzeja na imotskoj Điradi. Obnovljen je južni dio krovišta, a sredstva su osigurana kroz investicijske natječaje koje je Pučkom otvorenom učilištu Imotski odobrilo Ministarstvo kulture RH i novac koji su odobrili Splitsko-dalmatinska županija i Grad Imotski.

 

DCIM100MEDIADJI_0040.JPG

U rekonstrukciju se krenulo s ciljem micanja svjetlarnika na krovu, koji su se pokazali kao neadekvatno rješenje. Oni su, naime, postavljeni temeljem arhitektonskog projekta iz 1998. godine, kada je napravljena rekonstrukcija krovišta. U međuvremenu se pokazalo da su u ljetnim mjesecima temperature u muzeju zbog svjetlarnika visoke, a za vrijeme kiša se stvara vlaga, pa se odlučilo krenuti u njihovo uklanjanje i sanaciju središnjega dijela krovišta. Međutim, prilikom početka radova utvrđeno je da je stanje kompletnoga krovišta ozbiljnije nego se mislilo, pa je, u ovoj prvoj fazi obnove, odlučeno da će se obaviti sanacija južnoga dijela krovišta, što je i učinjeno, a svjetlarnici su također uklonjeni.

 

DCIM100MEDIADJI_0036.JPG

Pučko otvoreno učilište Imotski apliciralo je na natječaj Ministarstva kulture za obnovu sjeverne strane krova. Također, utvrđeno je da su se dimnjaci, koji su ostavljeni zbog izvornosti i autentičnosti samoga objekta, počeli trusiti zbog utjecaja vremenskih prilika na opeku. Trenutno su obloženi limom, a u planu je njihovo rušenje i zidanje kvalitetnijom opekom. Rekonstrukcija se obavlja u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Imotskom, priopćeno je iz Pučkog otvorenog učilišta Imotski.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com