Preko glazbe do svemira u Imotskom

 “Preko glazbe do svemira” multi-dimenzionalni  dvodnevni projekt izazvao je  ne malu pažnju Imoćana. Radi se o gostovanju  puhačkog orkestra iz malog francuskog gradića Thoirya na sjeveru Francuske tik uz granicu sa Švicarskom i njegovom poznatom Ženevom. Dvodnevni posjet pokazao je veliku širokogrudnost Imoćana, ali i način na koji se glazbom može doći do svakog čovjeka. No počnimo redom. Naš ugledni stručnjak profesor na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje  Ivica Puljak podrijetlom Imoćanin,/što je u cijeloj priči itekako bitno/,te redoviti član CMS kolaboracije u institutu CERN, prilikom svojih susreta sa vrhunskim stručnjacima u Ženevi ,u jednom razgovoru sa prof.Chiare Mariotti koja baš kao i njen suprug, jedan od najpoznatijih svjetskih fizičara radi u CERNU, dotaknuli su se   i svakodnevnog života  izvan predavanja studentima i izvan svoga znanstvenoga rada.

“Tom prigodom gospođa Chiare spomenula mi je i svoju veliku ljubav, glazbu, odnosno flautu.Rekla mi je kako je ona predsjednica i član svoga puhačkog orkestra u svom gradiću Thoiryu i kako odlično sviraju. U orkestru, reče mi, svira i desetak njezinih kolega koji svaki dan odlaze na dvadesetak kilometara  udaljenu Ženevu na rad u CERN. I odmah meni pade na pamet moja Gradska glazba iz Imotskog koji su peterostruki prvaci Hrvatske.Riječ po riječ i eto rodila se ideja da se razmjene iskustva.Ja se javih prof.Ivanu Gliboti Crnom i onda se sve riješilo u pet minuta”, veli nam prof.Ivica Puljak.

-Da bilo mi je neobično drago da u mjestu odakle je naš vrhunski stručnjak kolega Puljak isto tako ima i odlična glazba.Poziv koji smo dobili da dođemo u živopisni Imotski odmah smo prihvatili i evo sada smo tu.Ova dva dana su nezaboravna i ne mogu se načuditi ljepoti,kulturi ljudi,predivnoj glazbi,jelu i svemu onome što život čini sadržajnijim.Radujemo se u Thoiryu kako ćemo na proljeće uzvratiti posjet vašim glazbarima,reče nam gospođa Mariotti,kojoj je prevoditeljica bila Imoćanka prof.Mara Pezo vrhunski stručnjak francuskog jezika.

I tako glazbari i CERNOVCI  bijahu u Međugorju i Mostaru,obilazili su prirodne ljepote Imotskog,kušali imotske rafijole i domaću višnjavaču koju im pokloni dr.Vice Čikeš dogradonačelnik Imotskog prilikom prijema u Gradskoj vijećnici.Profesori Chiare Mariotti i naš prof.Puljak održali su predavanja učenicima imotskih srednjih škola  pod nazivom”Otkriće Higgsovog bozona”,a prof.Puljak postavio je uistinu impozantnu izložbu u atriju škole.Tako se sklopilo ugodno s korisnim,glazba je spojila i struku,a u njoj su uživali imotski učenici.Poseban ugođaj bio je u Gradskom kinu na zajedničkom koncertu dviju glazbi.

Svirali su Francuzi i izmamili veliki pljesak pune dvorane,potom su zajedno sa imotskim glazbarima odsvirali  koncert i na kraju zajedno zasvirali Odu radosti himnu Europske unije kao znak prijateljstva Hrvatske i Francuske.Izmijenjeni su darovi,Francuze je pozdravio predsjednik imotske glazbe Marko Brečić,bilo je zajedničkog fotografiranja,sve u svemu sadržajan i lijep susret susret.

“Posjeta francuskih  glazbara,ali i njihovih znanstvenika, bio je, moram priznat i izazov kako za našu glazbu,tako i za Imotski,jer nije svaki dan prilika da u maloj hrvatskoj sredini ugostite toliko stručnjaka svjetskog glasa.Hvala mome gradu i njegovim čelnicima, Splitsko dalmatinskoj  županiji i Ministarstvu kulture koji su prepoznali ovaj posjet kao koristan za sve nas,jer slijedeće godine i Hrvatska ulazi u CERN,a ovo je bila mala uvertira u to”, reče nam prof. Ivan Glibota Crni.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com