Ekshumirani posmrtni ostaci 30 osoba na području Zagvozda

Posmrtni ostaci ukupno 30 osoba ekshumirani su na području općine Zagvozd tijekom terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije koju je provela i koordinirala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija.
 
U razdoblju od 19. do 27. listopada 2018. godine obrađene su tri lokacije, dvije masovne i jedna pojedinačna grobnica.
 
Na lokaciji Groblje Jerkuša iz tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci 24 osobe, dok su na području Lovrinčevića na lokacijama Sudišće-kod bora ekshumirani posmrtni ostaci jedne, a na lokaciji Mavića ogradapet osoba. Svi ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Odjel patologije KBC-a Split na daljnju stručnu obradu.
 
Ove terenske aktivnosti Uprava za zatočene i nestale iskoristila je i kako bi, kroz razgovore s lokalnim stanovništvom, prikupila nova ili dodatna saznanja o mjestima pojedinačnih i masovnih grobnica na širem području Splitsko-dalmatinske županije.
 
Uprava za zatočene i nestale svoje terenske aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja (NN 143/2012).
 
Ministarstvo hrvatskih branitelja i ovim putem zahvaljuje svim nadležnim sudionicima uključenima u ovaj proces istraživanja – Zapovjedništvu za potporu Ministarstva obrane i Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj, a posebno općini Zagvozd koji su kroz kvalitetnu zajedničku suradnju na terenu dali svoj doprinos uspješnom provođenju ovih aktivnosti.  

IZVOR i FOTO: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com