Dušni dan

Danas je Dušni dan, spomen svih vjernih mrtvih, dan sjećanja na naše pokojnike. Posjetom grobovima uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća odaje se počast svim preminulima. Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz je kršćanske nade i vjere u zagrobni život.

“Ovaj spomendan utemeljio je sveti Odilon, benediktinac iz opatije Cluny. On je krajem 10. stoljeća uveo obavezno slavljenje ovog spomendana nakon svetkovine Svih svetih. Ta se praksa primjenjivala na različitim mjestima u Crkvi, ali je sv. Odilon imao odlučujuću ulogu u uvođenju ovoga blagdana, jer je kao opat u to vrijeme imao vlast nad više od tisuću benediktinskih samostana diljem Europe. Službeni spomendan svih vjernih mrtvih potvrdila je i Sveta Stolica 1311. godine.

Značajan je i po tome što danas svaki svećenik smije slaviti tri mise. Tu povlasticu prvi su dobili svećenici u Španjolskoj 1748. godine, a papa Benedikt XV. proširio ju je 1915. na cijelu Crkvu. Svećenik jednu misu prikazuje za vlastitu nakanu, drugu na nakanu Svetoga Oca, a treću za sve vjerne mrtve.

Za razliku od Dušnog dana, tijekom kojeg se prisjećamo i molimo za  duše svih pokojnika, na svetkovinu Svih svetih  prisjećali smo se poznatih svetica i svetaca, ali i onih nepoznatih mučenika koji  su  tijekom povijesti svojim kršćanskim djelovanjem zaslužili da ih se naziva svetima.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com