Obavijest o početku cijepljenja protiv sezonske gripe

Iz Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo iz Imotskog dobili smo obavijest o terminima i načinu cijepljenja protiv gripe .U dopisu koji nam je poslao voditelj službe dr.Josip Maras stoji:

Cijenjeni !

Cijepljenje protiv gripe na području Imotske krajine počinje u srijedu 07. studenog 2018. godine .

U Epidemiološku službu Imotski Za Potrebe Stanovnika Imotske Krajine Iz Zavoda Za Javno Zdravstvo Split poslano je oko 2000 doza cjepiva protiv gripe .

Cjepivo će biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine u Imotskom , liječnicima područnih ambulanta ( Kamenmost , Runović , Slivno , Zagvozd , Lovreć , Aržano I Proložac ) , pedijatrima , domu za starije i nemoćne osobe u Runoviću , a dio će ostati u Epidemiološkoj službi .Na području Imotske krajine cijepljenje protiv gripe obavljati će se na 22 cijepna punkta .Svake godine od Božića do Uskrsa javlja se epidemija gripe sa velikim brojem oboljelih . Za vrijeme prošle epidemije u Hrvatskoj  je prijavljeno  oko 65000 oboljelih . Na području Imotske krajine prijavljeno je preko 200 oboljelih ( stvarni broj oboljelih je vjerojatno dvostruko veći od broja prijavljenih ) .

 Da bi prevenirali gripu , smanjili broj oboljelih i izbjegli komplikacije gripe ( upala pluća … ) svake godine u studenome i prosincu organiziramo neobvezno cijepljenje protiv gripe.

Prije pandemije svinjske gripe 2009. Godine , godišnje bi se cijepilo preko 5000 Imoćana ( s obzirom na broj stanovnika vjerojatno najviše u Hrvatskoj ) , kako bi taj broj pao  na oko  1500 cijepljenih . Prošle godine cijepilo se oko 1850 osoba .

 Ovogodišnje cjepivo protiv gripe isto je kao i prethodno,a radi se o “Influvac” cjepivu ,koje sadrži dijelove tri tipa virusa gripe,dva A i jedan B. Osoba  ne smije primiti cjepivo ako ima povišenu tjelesnu temperaturu /akutna zarazna bolest/,ili ako je alergična na prethodnu dozu cjepiva.Isto tako ako je osoba alergična na jaja, ne smije se cijepiti.

Zaštita protiv gripe cijepljenjem stiče se 15-20 dana nakon cijepljenja Cijepljenje je kao i prethodnih godina besplatno za osobe starije od 65 godina,kronične bolesnike i djelatnike u zdravstvu.Za ostale ,koji se žele cijepiti cijena će vjerojatno biti 20 kuna..

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com