Spomen ploča u Župi Biokovskoj gdje je 1837. na putovanju Dalmacijom prenoćio ban Jelačić

Na župnoj kući u Župi Biokovskoj nedavno je otkrivena spomen-ploča koja svjedoči da je 12. lipnja 1837. na tom mjestu boravio i prenoćio bojnik Josip Jelačić, kasnije (1848. – 1859.) slavni hrvatski ban, ali i guverner Dalmacije u čijoj se osobi našla ujedinjena većina hrvatskih povijesnih zemalja.

Nakon što je Josip Jelačić 1837. promaknut u čin bojnika 48. pješačke pukovnije baruna Gallinera u Zadru i imenovan pobočnikom dalmatinskoga guvernera grofa Vettera Wenzela von Lilienberga više je puta putovao po Dalmaciji, a jednom je prigodom prenoćio kod župnika u Župi Biokovskoj. 

O tom se putovanju, kaže povjesničar Anđelko Mijatović, nešto više zna iz pisma koje je Jelačić uputio svojoj majci 12. lipnja 1837. iz Imotskoga. Krenuo je 3. lipnja iz Zadra, premda ga je, zbog osjetljiva zdravlja jahanje 12 do 17 sati dnevno po  paklenskoj vrućini umaralo, ujutro bi ustajao svjež i odmoran, napominje.  

Dalmacija je Jelačiću, ističe, bila jako zanimljiva. Posebno je s velikim zanimanjem razgledao “famoznu” špilju kod Vrela Cetine i “najljepše crvene boje kraj Imotskoga”. Svome pretpostavljenom, guverneru Dalmacije grofu Vetteru Wenzelu von Lilienberg, svakih dva-tri dana, gdje god je “zatekao stol”, pisao je izvješća, podsjeća MIjatović. 

Naglašava kako je i toga dana iz Imotskoga napisao jedno izvješće u skladu s dobivenom zadaćom. Uz ostalo, majci je napisao da, nakon objeda, u dva sata popodne jaše i putuje dalje, napominje.

Kad je početku listopada 1848. imenovan guvernerom Dalmacije u Jelačićevoj se osobi, podsjeća MIjatović, našla ujedinjena većina hrvatskih povijesnih i etničkih zemalja.

Tada su crkvene i svjetovne vlasti te pojedinci iz Drniša, Dubrovnika, Imotskoga, Knina, Korčule, Makarske, Starigrada, Šibenika, Trogira i Zadra slali Jelačiću čestitke, pozdrave i pjesme, napominje i dodaje kako su te poruke objavljivane u časopisu „Zori dalmatinskoj“ ili su pak slane izravno Jelačiću u Zagreb.

Jelačiću je, navodi, uputio čestitku i makarski serdar Jure Bencović u kojoj je, nakon što je izrazio radost njegovim imenovanjem “Vladaocem Dalmacie”, naglasio da je on onaj koji  “nazad desetak godištah, jest od Imotskoga do Župe pratio Vašu uzvišenost koja prinoći u Župnika Luetića”. 

Potaknuti tim podacima, Župljani su, uz pomoć gospodarstvenika Branka Roglića, u povodu 180. obljetnice Jelačićeva boravka u Župi, odlučili postaviti spomen-ploču u svome mjestu.

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com