Što će kad je dobra duša: švercao migrante pa ‘pao’ u Zagvozdu, evo kakvu je neuvjerljivu priču pokušao prodati splitskom Državnom odvjetništvu

Dvadesetsedmogodišnji državljanin Slovenije Kroni L. završio je u jednomjesečnom istražnom zatvoru na splitskim Bilicama nakon što ga je zbog sumnje u krijumčarenje ljudi ispitao zamjenik ODO-a Split. 
Mladić je uhićen u Zagvozdu još u petak 16. studenog oko 21.30 sati i to u kontroli prometa policije. Kad su ga zaustavili u vozilu marke “Mercedes Vito” kojim je upravljao bilo je još 12 stranih državljana, sve muškaraca, osam državljana Irana i četiri državljana Iraka, od kojih je najmlađi star 18 godina.

Neslužbeno doznajemo da je državljanin Slovenije na ispitivanju iznio poprilično neuvjerljivu obranu negiravši da je sudjelovao u krijumčarenju kazavši da je on ustvari zaustavio automobil kako bi se pomokrio uz rub ceste, a kad se vratio u vozilo i htio nastaviti put, odjednom se tu oko njega i vozila našlo desetak migranata koji su ga zamolili da ih preveze što on kao “dobra duša” nije mogao odbiti.

 

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo smatra, pak, da su se migranti za uslugu prijevoza do teritorija Europske unije obvezali platiti od dvije do četiri tisuće eura i to po dolasku na odredište.

Zanimljiva je ta nova “praksa” krijumčara koji su prije unaprijed uzimali novac, a svoje putnike ostavljali tko zna gdje i po kojim bespućima kazavši im da su, recimo, u Italiji ili Sloveniji iako ih ne bi odveli dalje od granice. Očigledno su se sad stvari promijenile pa niti migranti nisu više toliko “naivni”.

– Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik po prethodnom dogovoru sa za sada nepoznatim osobama, kao dio šire međunarodne organizacije krijumčarenja ljudi, preuzeo iznajmljeno osobno vozilo marke Mercedes Vito slovenskih registarskih oznak. U vozilo je preuzeo državljane Irana i Iraka s namjerom njihovog ilegalnog prevoženja preko teritorija Republike Hrvatske u zemlje Europske unije.

Prema prethodnom dogovoru državljani Irana i Iraka su se, po dolasku na odredište u državu Europske unije, obvezali platiti novčane iznose od 2.000,00 do 4.000,00 eura po osobi. Policijski službenici Postaje granične policije Imotski su prilikom obavljanja kontrole prometa zaustavili spomenuto osobno vozilo i zadržali putnike iz vozila.

Nakon ispitivanja okrivljenika, ovo je državno odvjetništvo predložilo sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost od bijega okrivljenika, kao i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u cijelosti je prihvatio navedeni prijedlog za određivanje istražnog zatvora i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana – izvijestili su iz splitskog Općinskog državnog odvjetništva.

 

IZVOR: Slobodnadalmacija.hr

Foto ilustracija / Hanza Media

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com