Zgrade Duhanske stanice date na korištenje gradu Imotskom

U utorak je u Gradskoj vijećnici grada Imotskog potpisan sporazum između Ministarstva državne imovine i grada Imotskog. Riječ je dodijeli korištenja kompleksa bivše Režije duhana, ili popularne Duhanske stanice u Imotskom,gradu Imotskom.

Procedura ovom za Imotski vrlo važnom sporazumu trajala je nešto duže vrijeme, no svakako da će i današnji dan biti vrlo važan za daljnji razvoj Imotskog, jer sami prostori, kao i cijeli kompleks otvara niz mogućnosti kako u onom gospodarskom, kulturnom, tako i u poboljšanju životnog standarda, gradnje i slično..U ime Ministarstva državne imovine ugovor  je potpisao ministar Goran Marić,a u ime grada Imotskog gradonačelnik Ivan Budalić uz nazočnost župana Blaženka Bobana.

 

Secesijski kompleks Duhanske stanice sa upravnom zgradom i skladištem duhana projektirao je Prus ing. August Thara, a izgradnja prvog velikog skladišta započela je 12. lipnja 1888. godine. Deset godina kasnije, 1898. godine izgradilo se drugo skladište te upravna zgrada.Imoćanin Iko Mostarčić, jedan od graditelja Dogane u svojoj oporuci „Vjerodostojnoj uspomeni“ koju je napisao u 82. godini života, 26. svibnja 1946. godine navodi podatak o početku sadnje duhana u Imotskoj i Vrgorskoj krajini.”… U godini 1884. pomalo je počela sadidba duhana u Imotskom kotaru, a u god.1885. u Vrgorskoj općini. I taj vrgorski duhan su sadioci dovozili na otkup u Imotski za 2 godine,stoji u starim knjigama o povijesti Imotske Režije duhana.Zadnji otkup duhana u imotskoj Duhanskoj stanici obavljen je 1988. godine i od tada,a posebno nakon propadanja Imotske vinarije ,cijeli taj kompleks je u velikom dijelu  neiskorišten i prepušten zubu vremena.

Dio je to jednoga obećanja kojega je ministar Marić dao u Imotskom, podsjetio je gradonačelnik. „Uvjeren sam da ćemo kao Grad opravdati povjerenje. Značaj duhanske stanice u revitalizaciji i gospodarskim aktivnostima koje smo planirali u tim prostorima je velik, kako za grad, tako  i za šire područje”, rekao je gradonačelnik, zahvalivši se ministru i konstatirajući da je pred Gradom Imotskim jedna pozitivna perspektiva. 

Župan Blaženko Boban je kazao kako je siguran da će prostor Dogane lokalna zajednica u Imotskom znati dobro iskoristiti. „Od srca hvala ministru na svim aktivnostima koje radi ministar i cjelokupna Vlada. Nadam se da ćemo, sinergijom lokalne i županijske zajednice te državne razine, kroz dvije ili tri godine moći reći da smo napravili iskorak za ove prostore i za građane na ovim prostorima”, izjavio je Boban.

 

Ministar Goran Marić na početku svog obraćanja je naglasio kako gotovo 30 godina nije bilo poteza te zdravog i učinkovitog čina koji bi zaustavio zapuštanje i propadanje ovih objekata. „Danas je konačno dan promjena. Zgrade Duhanske stanice u budućnosti bit će muzejski prostor, prostor znanja i poduzetničkog oživljavanja. Neka se ovdje otkriva, gradi i čuva identitet ovoga kraja. Ako je igdje u Hrvatskoj potrebna gospodarska reanimacija, onda je to u Imotskom“, rekao je ministar Marić.

Na potpisivanju ovog povijesnog ugovora  bili su i načelnici općina Imotske krajine,imotski gvardijan fra.Kristijan Stipanović,načelnik PGP Imotski Tihomir Nenadić

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com