Međunarodni istraživački dan za učenike; Imotski srednjoškolci traže nove čestice

U Tehničkoj školi u Imotskom, subota 16. ožujka, s početkom u 9.00h, četrdesetak imotskih srednjoškolaca provest će jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u.

Od veljače do travnja ove godine na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 10 000 srednjoškolaca provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu “LargeHadronCollider” (LHC) smještenom na CERN-u (Europski laboratoriju za fiziku elementarnih čestica).

Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca (International Masterclasses) započet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni CMS (CompactMuonSolenoid) detektorom, nakon čega slijedi analiza podataka. Kulminacija ovog, po svemu za sudonike jedinstvenog radnog dana,je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem Europe i svijeta koji su taj dan analizirali podatke. Imotski učenici će u 13h svoja iskustva podijeliti s kolegama iz Tomska, Cipra, Katara i Chanie – baš onako kako to rade i fizičari u međunarodnim kolaboracijama. Čitavi događaj biti će prenošen putem linka na stranicama Radio Imotskog.

Međunarodni nastavni dan omogućuje sredjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najdirektniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti đacima iskustvo jednog stvarnog radnog dana znanstvenika. Srednjoškolci će taj dan raditi rame uz rame s znanstvenicima i osjetiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara direktno uključenih u istraživanja. Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima. Četiri eksperimenta: ATLAS, CMS, LHCb i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju, ponovo otkriti Higgsov bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije dvije godine, a čije je otkriće prošle godine nagrađeno Nobelovom nagradom.

Ovo događanje Imotskom, organizirali su znanstvenici s FESB-a koji rade na CERN-u, dr. sc. Toni Šćulaci, prof. dr. sc. Ivica Puljak u uskoj suradnji s prof. Ivanom Livajićem iz Tehničke škole u Imotskom.

 

 

Škole koje sudjeluju su: Tehnička škola u Imotskom .

Kontakt:

prof. dr. Ivica Puljak, Ivica.Puljak@fesb.hr

Ivan Livajić, dipl.ing.str., ivan.livajic@skole.hr

Glavni pokrovitelj : Grad Imotski

Pokrovitelj: COR – Centar za održivi razvoj Imotski

                    Općina Podbablje

Medijski pokrovitelj: Radio Imotski

Za daljnje informacije:

Homepage of International Masterclasses: www.physicsmasterclasses.org

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com