Čuvanje kulture, baštine i ognjišta – trajna misija Imoćanki

Prije točno godinu dana, u Europskom domu u Zagrebu, prezentiran je velik i sadržajan projekt ,,Imoćanke – čuvarice ognjišta i baštine”. Autor i glavni organizator ovog projekta bila je imotska Kulturna udruga ,,Pismo moja”, odnosno ženska klapa ,,Neviste”.

Podsjetimo, „Neviste“ su dobile poziv od zagrebačke udruge ,,Collegium Hergešić” za prezentaciju svog rada i kulture grada Imotskog. Tada su odlučili napraviti iskorak iz svog uobičajenog  područja djelovanja (organizacija klapskih manifestacija: Susreti klapa ,,Pismo moja”Imotski, klapski koncerti ,,Klape Gospi od Anđela”, i ,,Radujte se,narodi”, ženska klapa ,,Neviste”) te je Udruga okupila brojne žene koje aktivno doprinose kulturi grada Imotskog i tu potrebu prenose na djecu i mlade.

Projekt je prezentirao bogatstvo baštine grada Imotskog – klape i klapsku pjesmu, Hasanaginicu, Vilinsku Imotu, mandoline, gastronomiju, književnost, rad baštinskih ustanova i ostale kulturne bisere našeg grada.

Za potrebe ovog projekta snimljen je i istoimeni kratki film koji slikovito prikazuje cjelokupno bogatstvo ženskog kulturnog stvaralaštva grada Imotskog. Projekt je, kako nam kažu iz Udruge, ispunio sva očekivanja i rezultirao mnogim novim kvalitetnim projektima i suradnjama, čiju realizaciju već možemo vidjeti u našem gradu, a neki će nas uskoro oduševiti i trajno obogatiti imotsku kulturnu scenu.

Prošlogodišnji projekt prepoznao je te podržao Grad Imotski i time dao zeleno svjetlo svima koji žele surađivati i stvarati ovakve kvalitetne programe u svrhu oplemenjivanja i podizanja kvalitete kulturnog života našega grada, ali i njegove turističke prepoznatljivosti. Projekt su podržali i Pučko otvoreno učilište Imotski i Gradska knjižnica Don Mihovil Pavlinović Imotski.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com