U Imotskoj krajini već su ubrane prve jagode. Prvi je s uzgojem počeo poljoprivrednik iz Vinjana Donjih i prvi je u Hrvatskoj uspio dobiti i raniju berbu domaće jagode, i to već početkom travnja.
Sočna i mirisna imotska jagoda ukusnija je od uvozne. Berba je počela gotovo mjesec dana ranije nego u ostatku Hrvatske, a što na otvorenom, što u plasteniku potrajat će i više od dva mjeseca.
No, mnogi ljubitelji domaće jagode ostat će uskraćeni za ovu vinjansku rapsodiju okusa, mirisa i kvalitete. Milan Rebić kaže kako sve što proizvede proda na kućnom pragu. Premda je začetnik uzgoja jagoda u imotskom polju – više u tome nije usamljen.
I Tomislav Topić se prijavio na natječaj za novac EU fondova – i dobio polovinu novca potrebnu za mehanizaciju i sadnice jagoda. Tomislav tek čeka prvi urod. Već se priprema za tržište i nada se da će mu se uloženo isplatiti. Posadio je 10 tisuća sadnica i računa na urod od 4 do 5 tona jagoda.
Dvojica uzgajivača iz Vinjana Donjih nadaju se da će njihovim stopama krenuti i neki drugi, te da će za koju godinu imotskih jagoda biti i na tržnicama i u trgovinama, piše HRT.