Kraj je Velikog tjedna, zadnji je dan korizme i početak Vazmenog trodnevlja. Kako vjernici obilježavaju ovu trodnevnicu u iščekivanju najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa u Dobro jutro, Hrvatska je gostovao rektor Zagrebačke katedrale, monsinjor Josip Kuhtić.
Govorio je o običajima Velikog tjedna.
Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.
Na Veliki petak se ne smije obrađivati zemlja jer se s time povezuje kopanje rupe za križ, na koji je Isus bio razapet. Također u nekim krajevima žene ne smiju mjesiti kruh jer bi se u njemu nalazila krv. Ali se treba piti više vina, na spomen Isusove krvi. Na Veliki petak se strogo posti. Tri puta na dan se jedu nemasna jela i riba. Jednom se jede do sitosti i dva put simbolično.
Velika subota je bogata običajima. Iz crkve se kući nosi vatra i voda koju je svećenik blagoslovio. Također se blagosljiva hrana koja će se jesti na Uskrs. U svakom kraju se nose različite namirnice na blagoslivljanje ali se uglavnom nosi pogača, kruh, jaja, šunka, sir i slično.
Tijekom Velikog tjedna, na spomen Isusove muke, vlada šutnja. Crkvena se zvona ne čuju i izbjegava se sve što daje zvuk. Jedino se čegrtaljke i klepetala smiju začuti, jer one zamjenjuju zvona, piše HRT.