Što znače dani u Velikom tjednu?

Kraj je Velikog tjedna, zadnji je dan korizme i početak Vazmenog trodnevlja. Kako vjernici obilježavaju ovu trodnevnicu u iščekivanju najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa u Dobro jutro, Hrvatska je gostovao rektor Zagrebačke katedrale, monsinjor Josip Kuhtić. 

Govorio je o običajima Velikog tjedna.

Veliki četvrtak je spomendan Isusove posljednje večere i slavi se u četvrtak prije Uskrsa. Do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja na kojoj se posvećuje krizma, te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene. 

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda. 

Na Veliki petak se ne smije obrađivati zemlja jer se s time povezuje kopanje rupe za križ, na koji je Isus bio razapet. Također u nekim krajevima žene ne smiju mjesiti kruh jer bi se u njemu nalazila krv. Ali se treba piti više vina, na spomen Isusove krvi. Na Veliki petak se strogo posti. Tri puta na dan se jedu nemasna jela i riba. Jednom se jede do sitosti i dva put simbolično. 

Velika subota je bogata običajima. Iz crkve se kući nosi vatra i voda koju je svećenik blagoslovio. Također se blagosljiva hrana koja će se jesti na Uskrs. U svakom kraju se nose različite namirnice na blagoslivljanje ali se uglavnom nosi pogača, kruh, jaja, šunka, sir i slično. 

Tijekom Velikog tjedna, na spomen Isusove muke, vlada šutnja. Crkvena se zvona ne čuju i izbjegava se sve što daje zvuk. Jedino se čegrtaljke i klepetala smiju začuti, jer one zamjenjuju zvona, piše HRT.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com