Festival priče i pripovijedanja ,,Vilinska Imota”

Festival priče i pripovijedanja ,,Vilinska Imota” novi je kulturni i obrazovni projekt u organizaciji Gradske knjižnice ,,Don Mihovil Pavlinović”, pod pokroviteljstvom Grada Imotskog i Ministarstva kulture.

Prvi Festival ,,Vilinska Imota” održat će se 31. svibnja i 1. lipnja, a predstavit će dio velikog bogatstva tradicijske usmene predaje i pripovjedaštva imotskog kraja i cijele Dalmacije.

Neraskidiv dio kulturne baštine Imotskog brojne su priče o imotskim vilama i vilinskim bićima, a njihovo pripovijedanje zbližavalo je, zabavljalo i poučavalo mnoge generacije Imoćana.

Voditeljice i koordinatorice Festivala „Vilinska Imota“ su Maja Punoš Rebić, diplomirana politologinja i diplomirana bibliotekarka, koja se već neko vrijeme bavi izučavanjem upravo ovakve vrste imotske kulturne baštine i dr. sc. Marija Jović, diplomirana novinarka i diplomirana bibliotekarka, čija su znanstvena istraživanja mahom usmjerena na unaprjeđenje struke u cjelini te podizanje turističke ponude na višu razinu.

Vilinske priče, koje će se pripovijedati kroz dva programski bogata festivalska dana te pojašnjavati kroz zanimljiva stručna predavanja na ovu temu, neće u fokusu imati samo njihovu ljepotu i bajkovitost ovih nadnaravnih bića, maštovitost njihovih neobičnih zgoda i susreta s ljudima već nas žele, prije svega, podsjetiti na iznimnu kreativnost, mudrost, imaginaciju te vještinu stvaranja i pripovijedanja priča koje su imali žitelji stare Imote, a kojima su upravo vilinske priče olakšavale bremenitost ondašnjeg načina života. Festival će otkriti po čemu su vilinske priče dalmatinskog zaleđa (napose imotskog kraja) slične, a po čemu različite od onih iz ostatka Hrvatske. Ovaj Festival spomenik je bogatom duhovnom stvaralaštvu imotskog čovjeka i nekim zaboravljenim vremenima koja sve više uzmiču pred novim tehnologijama i načinom života gdje međugeneracijska suradnja, prenošenje životne mudrosti i živa komunikacija gube na važnosti. Također, ovo je poziv svim današnjim žiteljima naše ,,vilinske” Imote i njezinim posjetiteljima na otkrivanje i razvijanje vlastitih kreativnih i stvaralačkih snaga te pripovjedačkih vještina. Osim bogatog i raznolikog programa, u koji su se uključili profesionalni i amaterski pripovjedači iz cijele Dalmacije, odgojno- obrazovne institucije Imotskog te eminentni akademski  istraživači ove tematike, Festival će se održati na atraktivnim lokacijama grada Imotskog i tako naglasiti autentičnost ovog narodnog stvaralaštva.

Budete i vi dio atmosfere 1. Festivala priče i pripovijedanja ,,Vilinska Imota” te otkrijte pripovjedače i slušače u sebi, prisjetite se  priča iz djetinjstva, inspirirajte se novima. Tko zna, možda uskoro i vi budete svjedokom nekog novog vilinskog susreta kojeg ćete podijeliti s nama na nekom budućem festivalu priče i pripovijedanja u Imotskom.

Medijski pokrovitelj Festivala je Radio Imotski.

Foto: Tomislav Matković
Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com