Dodjela nagrada vinarima iz Udruge “Cvit razgovora”

U srijedu navečer, 15. svibnja, u konobi ‘’Fabo’’ na izvoru rijeke Vrljike održana je završna svečanost dodjele Diploma i Priznanja za ocjenjivana vina na četrnaestoj po redu ‘’Ocjeni vina imotskog vinogorja’’. Kako je već prije objavljeno, međunarodna ocjenjivačka komisija ocijenila je ukupno 104 uzorka imotskih vina. U kategoriji vina u prometu dodijeljeno je ukupno 29 zlatnih i 16 srebrnih medalja, dok je u kategoriji otvorenih vina dodijeljeno ukupno 6 zlatnih, 33 srebrne i 13 brončanih medalja. Na dodjeli Diploma i Priznanja okupilo se 50-ak vinara i njihovih gostiju, među kojima su bili i predsjednik međunarodne ocjenjivačke komisije Ante Grubišić, predsjednik Gradskog vijeća grada Imotskoga Perica Tucak, načelnik općine Proložac Mate Lasić te dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić.

Prisutne je pozdravio predsjednik Udruge Cvit razgovora Milan Grabovac koji je čestitao svim nagrađenima te izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim ocjenjivanjem zbog rekordnog broja ocijenjenih uzoraka, ali i zbog samog rezultata ocjenjivanja koje pokazuje da su imotski vinari, kako oni koji proizvode vina za tržište, ali i oni koji vina proizvode hobistički, dosegli zavidnu razinu kvalitete u proizvodnji vina.

Ante Grubišić je u svome obraćanju dao presjek ovogodišnje ocjene, naglasivši kako je iz godine u godinu kvaliteta imotskih vina na sve višoj razini te da je i sama komisija bila pozitivno iznenađena ocjenjivanim vinima. Također se osvrnuo na pokrenuti projekt klonske selekcije Kujundžuše i Trnjka i naglasio kako svi vinogradari trebaju ustrajati u sadnji novih vinograda u Imotskom vinogorju upravo s ovim sortama koje su predmet klonske selekcije. Na kraju je Grubišić predložio imotskim vinarima da se pokrene projekt ‘’Otvorenih podruma Imotskog vinogorja’’ čime bi se imotska vina više približila tržištu.

Perica Tucak, koji je i sam  bio jedan od nagrađenih vinara, pozdravio je sve prisutne i čestitao svim nagrađenima u svoje ime, ali i u ime gradonačelnika grada Imotskoga Ivana Budalića. Istaknuo je kako grad Imotski, zajedno s općinama Imotske krajine podržava rad Udruge Cvit razgovora, posebno u projektu klonske selekcije, u kojem grad pruža financijsku i logističku potporu u provedbi ovog izuzetno važnog projekta za Imotski, ali i cijelu Imotsku krajinu.

Načelnik općine Proložac je uz čestitku nagrađenima poručio da općina Proložac od samih početaka rada podupire Udrugu Cvit razgovora te da se rezultati rada Udruge itekako vide. Također je dodao da se nada rješenju problema državnog zemljišta na zapadnom dijelu Imotskog polja na području općine Proložac kako bi se vinogradarstvo nastavilo razvijati u ovoj općini i kako bi se vinogradarima pružila prilika za obnovu vinograda na tim zemljištima.

Na kraju se okupljenima obratio dožupan Ante Šošić prenoseći pozdrave i čestitke župana Blaženka Bobana. Šošić je rekao kako je velika važnost rada Udruge na podizanju kvalitete imotskih vina te je poručio kako su imotski vinari i vinogradari svijetla točka i pozitivan primjer u Dalmatinskoj zagori iz koje i sam potječe te je naglasio da županija Splitsko-Dalmatinska ulaže velike napore u revitalizaciju cijele Dalmatinske zagore, a posebno Imotske krajine kako u gospodarskom, tako i u demografskom smislu.

U kategoriji bijelih vina u prometu, od pristiglih vina sorte Kujundžuša, šampionom je proglašena Kujundžuša 2018. Vinarije Sušić, dok je šampionom ostalih bijelih vina proglašena Draga Riserva 2016. Vinarije Grabovac.

U kategoriji crnih vina u prometu, šampionom je proglašeno vino Vranac Riserva 2016. Vinarije Grabovac koji je i ukupno najbolje ocijenjeno vino.

Najbolje ocijenjeno rose vino je Crveno Jezero 2018. Vinarije Grabovac.

U kategoriji bijelih otvorenih vina, od pristiglih vina, šampionom je proglašena Kujundžuša 2018. OPG-a Ante Zdilar, dok je u kategoriji crnih otvorenih vina, šampionom proglašena Sočuša 2018. OPG-a Ante Sočo.

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com