Završen Festival “Vilinska Imota”

U prepunoj dvorani Turićevih dvora, uz zvuk minulih vremena te osmišljenu scenografiju, 31. svibnja, u organizaciji Gradske knjižnice “Don Mihovil Pavlinović” počeo je 1. Festival priče i pripovijedanja “Vilinska Imota”. Nastupila je profesionalna pripovjedačica narodnih bajki Jasna Held. Muk u dvorani Jasninog 45-ominutnog pripovijedanja narodnih bajki nije moglo ništa poremetiti. Nastupili su i mladi talentirani pripovjedači iz Gimnazije dr. Mate Ujevića. Mlade pripovjedače pripremile su profesorice Ines Rebić i Angela Rezo. Djevojčice su interpretirale vilinski tekst “Baba Kata i zovnica zlata” iz Knjige “U vilinskom kolu”, autorice Maje Delić Peršen. Dječaci, pak priču iz knjige Fra Silvestra Kutleše, “Život i običaji u Imockoj krajini”. Klapa Sv. Mihovil iz Prološca dodatno je obogatila prvi dio večeri Festivala s izvedbom “Kroz planine brda i gore”.

Festival se nastavio 1. lipnja već u 10:30 uz predavanje prof. dr. Luke Šeše s Katoličkog fakulteta iz Zagreba. Dr. sc. Šešo održao je iznimno zanimljivo predavanje “Vile i vilinska bića u hrvatskim tradicijskim vjerovanjima: podrijetlo i društvena uloga”. Ženska klapu “Neviste” iz Imotskog s predivnom izvedbom, izvornim narodnim napjevom ” Ustani Ivo Ivane tvoja se ljubav udaje…” (Dalmatinska zagora, obrađivač: Mojmir Čačija) također je nastupila u jutarnjem dijelu programa. Na samom početku jutarnjeg programa prof. Maja Punoš Rebić održala je uvodno predavanje “Društvena uloga pripovijedanja i simbolika u narodnoj priči. Vilinske priče Imotske krajine”.

Tijekom cijelog trajanja Festivala izloženi su predmeti, koje su načinili učenici učeničke zadruge “Vila jezeranka” OŠ Stjepan Radić Imotski s voditeljicom Nikolinom Divić, a također i nosivi umjetnički predmeti umjetnice Vesne Ujević. Upriličena je i izložba likovne grupe, istoimene škole s voditeljicom Brunom Carev.

Završni dio Festivala u čudesnim i bajkovitim prostorima don Ivana Turića počeo je i sam bajkovito. Jasmina Žiljak Ilinčić, profesionalna pripovjedačica bajki, obučena u lijepu bijelu vilu uvela je djecu, a i odrasle u jedan nadnaravni svijet imotskih jezera i zelenih proplanaka. Kako se iz te bajke mnogobrojna publika ne bi odmah probudila, male vile plesačice izvele su prozračni, vilinski ples. Bijela nježna krila malih vila pred očima publike izvela su nestvarne koreografske pokrete. Nastupili su potom mladi nadareni pripovjedači OŠ Josip Vergilij Perić, koje su pripremile profesorice Ivana Petričević i Eleonora Jonjić Olujić.

Cijelim projektom uključen je velik broj obrazovnih ustanova i kulturnjaka. Glasovitu Vilinsku Imotu, s čudesnim jezerima te još čudesnijim bićima, koji žive u njima, zapravo žele, kako kažu, kao jedan respektabilan kulturno-turistički proizvod predstaviti diljem Hrvatske, ali i šire u Europu.

Foto: Velimir Braco Ćosić i Marija Jović 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com