Obilježavanje 22. obljetnice podizanja Spomen obilježja i 27. obljetnice deblokade Golubovog kamena u Trstenom

Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku poslao je pozivnicu za obilježavanje 22. obljetnice podizanja Spomen obilježja i 27. obljetnice deblokade Golubovog kamena. Tekst prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

                  roditelji, rodbino, suborci, prijatelji i štovatelji časnih hrvatskih vitezova  pozivamo Vas da svojom nazočnošću  prigodnom  programu  u  Trstenom,  2.  srpnja  2019  godine (utorak)  ponovno, činom aktivnog sjećanja, svjedočite o golemoj žrtvi i djelu što su ga Vaši i Naši branitelji ostvarili i ostavili na uživanje svima nama živima, poglavito novim hrvatskim pokoljenjima.
Sjetimo se još jednom zloglasnog neprijateljskog uporišta Golubovog kamena s kojeg je dugo vremena  prijetila neposredna opasnost na jedinoj prometnoj komunikaciji s Gradom Dubrovnikom. Oslobađanje Golubovog kamena u ljeto 1992 godine, združenim snagama imotskih, dubrovačkih i ostalih hrvatskih branitelja, bilo je vjesnikom konačne cjelovite deblokade i slobode.

Vrijedno je spomenuti da se obilježavanje u Trstenom ove godine događa upravo u 25-toj obljetnici (1994) osnutka Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku.

Velebni most preko Rijeke dubrovačke u vidnom polju Golubovog kamena kao i spomen-križ  u Trstenome – ista je simbolika, simbolika zajedničkom krvlju satkane povijesne povezanosti hrvatskog naroda od sjevera do juga, od Imotskog do Dubrovnika, i njegove neuništive slobode. Uz nazočnost mnogih Imoćana i Dubrovčana Trsteno će 2. srpnja ponovno svjedočiti  o zajedništvu i duhovnim vrijednostima snage Hrvata u obrani Domovine.

Prigodnim programom obilježavamo 22-u obljetnicu podizanja spomen obilježja  i 27-u obljetnicu deblokade Golubovog kamena – datuma kojega su kao simboličkog odabrali preživjeli sudionici višegodišnjeg domovinskog rata, kao spomen na 36 poginulih imotskih vitezova na širem dubrovačkom području, mahom pripadnika 115-te Imotske brigade i 3-e Imotske bojne IV Brigade HV-e.

Program obilježavanja počinje  u 11,30 sati u Trstenome kod spomenika (državna himna, pozdravna riječ, polaganje vijenaca/cvijeća, paljenje svijeća i molitva Odrješenja) i nastavlja služenjem  Mise zadušnice oko 12,00 sati u mjesnoj  crkvi Svetoga Vida. Preporuka je doći do 11,15 sati.

Koncelebriranu misu zadušnicu predvodit će ugledni narodski svećenik  don Ivo Zečević, župnik Svete obitelji u Novoj Mokošici.
Odriješenje kod spomenika predvodit će fra Kristian Stipanović, dekan Imotskog dekanata i fra Zoran Kutleša, župnik i samostalni vikar Imotskoga.
Cjeloviti  komemorativo- molitveni susret pratit će Klapa Stina Župne zajednice Kraljice neba i zemlje iz Ploča.

Biti ćemo počašćeni Vašom nazočnošću !

Organizator:  Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku
                             –   kontakt: predsjednik Žrtvoslovne sekcije ZKI Živko Tolić, mob. 095 894 1 300.
Suorganizatori: Grad Dubrovnik., Mjesni odbor Trsteno
                         Udruga roditelja hrvatskih branitelja, Podružnica Dubrovnik

                                                                                                                                                       Izvršni odbor ZKI
                                                                                                                                                        predsjednik  v.r.

PS
    Na kraju podnevnog programa, za rodbinu i goste iz  Imotske krajine,
     Grad Dubrovnik organizira druženje i skromni domjenak.”

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com