Otvorila se zemlja u Berinovcu

Zanimljiv ,nesvakidašnji ,ali za Imotski krš i uvijek očekivani događaj u Berinovcu mjestu u općini Lokvičići.Poznati speleolog Branimir Jukić iz speleološke odsjeka Hrvatskog  Planinarskog društva Imotski i član HGSS-a nazvao nas je  te nam referirao taj događaj.

-Nazvao me prijatelj  Igor Zovko sa Berinovca i ispričao mi da se prilikom pomaganja u vrtu kod njegovog susjeda i prijatelja Marka Piplice otvorila jama. Javio sam se kolegama iz Speleološkog odjeka Hrvatskog planinarskog društva Imotski, pokupili smo opremu i otišli na Berinovac. Nakon sto smo malo proširili ulaz, spustili smo se u pravu jamu od gotovo 20 metara dubine.Rekoh,speleološki objekt u Berinovcu je  kaverna koja se otvorila prilikom poljoprivrednih radova u uz nasade smilja.

Kaverne su speleološki objekti bez prirodnog ulaza. Na njih se najčešće nailazi prilikom bušenja tunela (kaverne u tunelu SV Ilija), ili u većim graditeljskim zahvatima u kojima se skida velika količina stjenskih slojeva. Kaverne ponekad,ali na sreću rijetko, znaju biti, zbog procesa truljenja  i kontaminirane otrovnim plinovima, koji mogu biti  opasni po zdravlje ljudi. Zbog toga prilikom istraživanja treba biti jako oprezan. Ova kaverna u Berinovcu  je  iznimno topla, s čistim zrakom. Jamskih je karakteristika i kanal je gotovo vertikalan do dubine cca 18 m. Dalje se kanal nastavlja vodoravno ali je sužen i speleolozi nisu uspjeli proći dalje.To će se pokušati u nastavku  istraživanju za nekoliko dana,jer nam se čini vrlo zanimljivim.  U jami su primijećeni špiljski organizmi pa će se napraviti i biospeleološko istraživanje novonastale jame. Imotsko podzemlje je bogato podzemnim špiljskim vrstama, a među njima je najpoznatija čovječja ribica, endem dinarskog krša. Također su u nekim jamama Imotske krajine, prilikom izrade stručne podloge za Geo park nedavno pronađene i nove za znanost nepoznate vrste, tako da će biti zanimljivo pričekati i rezultate biospeleoloških istraživanja ove novonastale jame u Berinovcu. U krškom terenu kojem pripada cijela Imotska krajina na ovakve se objekte najčešće može naići prilikom bušenja tunela i prilikom izvođenja građevinskih radova . Rjeđe, ali se također događa da se  kao u ovom primjeru, kaverne otvore urušavanjem  tankog nadsloja u vrtu ili dvorištu obiteljskih kuća.Nakon što smo proširili sami ulaz u jamu,spustio sam se  i onda nakon nekoliko metara dolazim u pravu krašku jamu koja je u dubini od dvadeset metara proširena u dvoranu tri za tri metra,ispričao nam je Branimir Jukić.

Foto: Speleološki odsjek HPD-Imotski

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com