Preminuo je komodor Ivica Tolić: “Bol je bila neizdrživa”

Noćas oko dva sata u Imotskom napustio nas je komodor Ivica Tolić, ratni zapovjednik Treće imotske bojne i bivši zastupnik u Europskom parlamentu.

Komodor Tolić duže vrijeme se liječio od traka jednjaka, a po ne neslužbenim informacijama iz kruga njegovih prijatelja bol je bila neizdrživa.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik 3. bojne 4. gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta, a karijeru je nastavio u HRM-u gdje je dostigao do čina admirala.

Rođeni Imoćanin, imao je samo 22 godine kad se stavio na raspolaganje domovini. Pristupio je 3. imotskoj bojni 4. brigade ZNG-a, s kojom će vatreno krštenje proći u Kruševu kod Obrovca, potom će slijediti ratni put svoje brigade na zadarskom, šibenskom, drniškom i južnom bojištu i usput proći put od vojnika do zapovjednika.

Rat je završio kao načelnik stožera južnog bojišta, a uspješnu karijeru počeo je graditi u Hrvatskoj ratnoj mornarici, gdje je zapovijedao Stožerom ali i flotom. Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu pa i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Nakon umirovljenja 2008. u činu komodora, angažirao se u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada.

Komodor Tolić otac je dvoje djece.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima

M. Marković/Foto:pxll

IZVOR: maxportal.hr

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com