Split je prošli tjedan bio domaćin posljednjeg od četiri polufinalna natjecanja na kojem je osam barista iz Dalmacije u četiri sata predstavilo strogom, ali pravednom žiriju, svoja znanja i vještine.
Svi natjecatelji dali su sve od sebe prezentirajući razne tehnike spravljanja napitaka od kave i pokazali zavidne barističke kvalitete.
Prijavljeni su se natjecali u tri discipline: pripremi espressa, cappuccina ili latte arta te spravljanju vlastitog napitka s potpisom. Osim tehničkih vještina spravljanja napitaka žiri je ocjenjivao i okus, izgled, ali i opći dojam.
Prvi finalist je Tomislav Stančić iz Šibenika. Uz njega na zagrebačko finale odlazi Smiljana Patrlj iz Imotskoga, koja je smislila originalni koktel od kave – Mint Mohito Ice Coffee – idealan za vruće ljetne dane.
Porazgovarali smo sa Smiljanom Patrlj, jednom od “splitskih” finalista. Radi kao baristica u kafiću u Grubinama kraj Imotskog.
– Nisam se nadala pobjedi. Došla sam s ciljem da se zabavim i steknem nova iskustva. Imali smo svi iste zadatke, a ja sam se odlučila na pojednostavljenje pravljenja koktela.
Smiljana smatra da, kada su u pitanju navike u ispijanju kave, nema bitnih razlika između Imotskog i Splita. Ipak, zbog blizine BiH misli da je nešto zastupljenija turska kava.
– Gostiju ne nedostaje. Puno se priča da svi napuštaju Imotski, a moj je dojam da to nije tako. Ima mladih, pokrenuo se turizam. Ako si dobar u svom poslu i ako to odrađuješ kvalitetno, može se zaraditi plaća za dostojan život. Bitno je uvijek davati sve od sebe.
Na kraju je poslala poruku mladim ljudima.
– Bitno je raditi po osjećaju. Radite ono što volite. Ja radim ono što volim i sretna sam u svom poslu. Uvijek se vidi razlika između nekoga tko voli i ne voli svoj posao. – kazala nam je simpatična Imoćanka kojoj želimo puno uspjeha na finalnom natjecanju barista u Zagrebu, piše Dalmacija danas.
Foto: Miroslav Lelas